Wetenschappers hebben in Engeland een 425 miljoen jaar oude fossiel van een garnaalachtig beestje ontdekt; de Pauline Avibella.
De vondst van het ongewervelde diertje is volgens geoloog David Siveter van de University of Leicester heel bijzonder. 'De vondst is belangrijk omdat er maar weinig gefossiliseerde ostracods (een soort schaaldier, red.) bestaan en omdat niet alleen de schaal, maar ook alle zachte delen zoals de ogen en de kieuwen, bewaard zijn gebleven', aldus Siveter tegen de BBC.
De vindplaats in Herefordshire, aan de westkust van Engeland, wordt al tien jaar onderzocht en is een 'schatkamer' voor wetenschappers, aldus Siveter. De zoektocht naar de fossielen verloopt vrij langzaam. Telkens worden er kleine stukjes uit de kalksteen gehakt om fossielen te lokaliseren.
Vervolgens wordt een fossiel in etappes vermalen, waarbij bij elke stap foto's genomen worden. De 500 foto's van de garnaal werden samen geplakt om een virtuele afbeelding van het beestje te maken. 'Het ziet er misschien raar uit, maar familie van deze garnaal leeft in uw vijvers, meren en oceanen.'
Mooie vogel
De wetenschappers noemden het beestje Avibella, 'mooie vogel', omdat de schaal van de garnaal op de vleugel van een vogel lijkt. De naam Pauline was een persoonlijke stempel. Het was de naam van de overleden vrouw van Siveter. 'Mijn vrouw steunde mij altijd en dit is daarom een ode aan haar.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten