vrijdag 14 december 2012

Zwitsers bouwen hoogste loopbrug

Centraal-Zwitserland heeft er een spectaculaire attractie bij: de hoogste loopbrug van Europa. De exploitanten van de 3238 meter hoge Titlis-kabelbaan vonden dit huzarenstukje een passend kado voor hun 100ste verjaardag.

Dat meldt het AD.

De hangbrug ligt op exact 3041 meter hoog en strekt zich over een afstand van 100 meter uit. In de zomer kleurt de 'Titlis Cliff Walk' staalgrijs, in de winter spierwit, door sneeuw en ijs. In dat laatste geval kan de brug, die het bestaande record van de Salbit-brug in het kanton Uri breekt (2380 meter), ook met ski's overgestoken worden.

Mensen met hoogtevrees hebben er niets op te zoeken. Direct onder de brug ligt een diepe kloof van meer dan 500 meter, daarna glooit de Titlis langzaam naar beneden. Op het dak van Zwitserland reikt het oog op onbewolkte dagen bijna zo ver als het zonlicht: van het Berner Oberland, de Urner Alpen, het Melchtal in het kanton Oberwalden tot zelfs het Vierwoudstedenmeer met in het noorden de stad Luzern.

Een ingenieursbedrijf berekende alle eisen die aan de constructie moesten worden gesteld. Op deze hoogte is alles anders. Wind, sneeuw en ijs maken het extra lastig. De kabels zijn 5 centimeter dik en zijn 7 meter diep in de bergwanden verankerd. Ze kunnen een kracht van 182 ton opvangen. Helikopters brachten het staal en ook het speciale beton naar boven waarmee de boorgaten in de bergwanden werden gevuld en afgedicht. De hangbrug is berekend op een veelvoud van zijn eigen gewicht omdat zij kan worden gegeseld door een windkracht van maximaal 270 kilometer per uur. 'En in de wintermaanden krijgt de brug extra gewicht door sneeuw en ijs. Dat moet allemaal kunnen worden opgevangen,' aldus projectleider Robert Waser.

De hangbrug, die 1,3 miljoen Zwitserse frank kost (ruim een miljoen euro), past naadloos in de al bestaande infrastructuur op de Titlis. De route naar de brug gaat eerst door een 140 meter lange tunnel naar een platform met uitzicht vanaf de zuidwand en verbindt die plek met het station van de 'Ice-Flyer', de stoeltjeslift over de gletsjer. Met de grote kabelbaan naar de top van de Titlis, de Rotair, werd ook al naam gemaakt. Tijdens de laatste 600 meter omhoog draait de gondel één keer 360 graden in het rond voor een onbegrensd uitzicht.

Bron bekijk de foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten