woensdag 12 december 2012

'Syrië schiet Scuds af op rebellen'

Het leger van Syrië heeft vermoedelijk Scud-raketten afgevuurd op rebellen. Dat hebben Amerikaanse en NAVO-functionarissen woensdag gemeld.

De melding komt in de week nadat Nederland had besloten Patriots naar Turkije te sturen tegen raketaanvallen vanuit Syrië.

Volgens een NAVO-functionaris in Brussel is deze week de lancering van een aantal ballistische raketten in Syrië gedetecteerd, waarschijnlijk van het type Scud. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris bevestigde even later dat het om Scuds ging.

Het zou de eerste keer zijn dat de raketten zijn gebruikt in Syrië. Volgens de Amerikanen duidt de inzet op verdere escalatie van het conflict. De Scud is een raket van Russisch ontwerp voor relatief korte afstanden. Ze kunnen springstof bevatten, maar ook andere ladingen, waaronder chemische wapens.

Nederland besloot vorige week twee eenheden met Patriotraketten naar Turkije te sturen. Dit moeten Turkije en de lokale bevolking beschermen tegen raketaanvallen vanuit Syrië.

De Nederlandse eenheden zijn eerder uitgezonden naar het zuiden van Turkije en naar Jeruzalem. Toen was dat ter bescherming tegen Iraakse Scudraketten.

Bron




Geen opmerkingen:

Een reactie posten