maandag 10 december 2012

'Partner gaf opdracht voor zwembadmoord'

De 35-jarige Zwollenaar die begin september is aangehouden op verdenking van de moord op Jan Hendrik Elzinga in het Groningse Marum, heeft een volledige bekentenis afgelegd. Hij werd ingehuurd door een 44-jarige man uit Kampen. De Zwollenaar zegt dat zij in opdracht van Monique H. (33), de vriendin van Jan Hendrik Elzinga, handelden.

Op 10 juli werd 's ochtends vroeg motorcrosser Jan Elzinga voor de ingang van het zwembad in Marum doodgeschoten. Daar ging de man dagelijks naar toe om enkele baantjes te trekken. De auto van de schutter werd even later brandend aangetroffen op een parkeerplaats buiten het dorp.

Huiszoekingen
De politie heeft vorige week Monique H. en haar 30-jarige broer uit Twijzel (Friesland) aangehouden in verband met de 'zwembadmoord'. De politie heeft hen inmiddels uitgebreid verhoord en huiszoekingen gedaan in woningen in Marum, Twijzel en Nieuw-Roden. De twee verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat ze nog zeker twee weken in voorarrest blijven.

De afgelopen maanden werden al drie mannen, waaronder de Zwollenaar, aangehouden. De mannen uit Kampen en Zwolle stonden vandaag voor de moord terecht voor de rechtbank in Groningen. Omdat het onderzoek nog niet afgerond is, werd de zaak tegen het drietal aangehouden voor onbepaalde tijd. De verwachting is dat de rechtszaak pas halverwege volgend jaar kan worden afgerond.

Stelselmatig mishandeld
Volgens de advocaat van de Zwollenaar, ligt het motief voor de moord in de relationele sfeer. Elzinga zou zijn vriendin Monique H. stelselmatig hebben mishandeld. Ook zou hij haar hebben bedrogen, schrijft RTV Noord.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten