woensdag 16 juli 2014

19 miljoen hiv-patiënten onbekend met virus

Het rode lintje is het symbool voor solidariteit met mensen met hiv en aids. © ANP.



Van de wereldwijd 35 miljoen mensen die met hiv besmet zijn, weten er ruim 19 miljoen niet dat ze het virus bij zich dragen. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het VN-programma Unaids.

De organisatie wil daarom dat meer mensen op hiv/aids worden getest en zo nodig behandeld, waardoor de epidemie rond 2030 kan zijn beëindigd. Zonder nieuwe maatregelen woedt de epidemie waarschijnlijk nog 10 jaar langer voort.

Laagste aantal hiv-infecties
Unaids komt ook met positief nieuws: met rond de 2,1 miljoen kende 2013 het laagste aantal hiv-infecties sinds het begin van deze eeuw.
In 2001 raakten 3,4 miljoen mensen besmet.

De laatste 3 jaar is het percentage besmettingen met 13 procent afgenomen. Het aantal aidsdoden is sinds een piek in 2005 de laatste jaren met 35 procent gedaald.

Bij kinderen is het percentage besmettingen sinds 2001 met 58 procent teruggedrongen, waardoor er nu voor het eerst minder dan 200.000 besmette kinderen zijn in de 21 zwaarst getroffen Afrikaanse landen.

Midden-Oosten
Een groot deel van de hiv-patiënten, bijna 25 miljoen, woont ten zuiden van de Sahara. Daar vinden ook de meeste besmettingen plaats, circa 70 procent. Zorgen zijn er ook over het Midden-Oosten, waar het aantal doden door aids sinds 2005 met 66 procent is gestegen, en Oost-Europa, met name Oekraïne en Rusland, waar het aantal besmettingen de afgelopen jaren toenam.

Volgende week vindt in de Australische stad Melbourne de 20ste Internationale Aids Conferentie plaats.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten