vrijdag 18 juli 2014

VS verdenken separatisten Oekraïne van vliegtuigramp

Een vrouw loopt tussen de wrakstukken van het vliegtuig. © ap.



Het lijkt erop dat het Maleisische vliegtuig gisteren is neergeschoten met een bodemluchtraket vanaf een locatie in Oost-Oekraïne die in handen is van separatisten. Dit heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Samantha Power vandaag verklaard in de Veiligheidsraad. Washington 'kan niet uitsluiten' dat de opstandelingen bij de bediening van de apparatuur Russische technische hulp hebben gehad.

'Vanwege de technische complexiteit van de SA-11-raket is het onwaarschijnlijk dat de separatisten het systeem effectief kunnen bedienen zonder hulp van mensen met kennis van zaken. We kunnen dus niet uitsluiten dat Russisch personeel technische ondersteuning heeft gegeven', aldus Power.

Hoewel Oekraïne zelf ook SA-11-systemen (ook wel BUK-systemen) heeft, hebben de Amerikanen geen aanwijzingen dat één van die systemen in de regio was waar de Boeing van Malaysia Airlines uit Amsterdam is neergehaald. Power voegde daaraan toe dat het Oekraïense leger tijdens de crisis geen enkele van de raketten heeft afgevuurd.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten