zondag 13 juli 2014

Rellen in Parijs bij demonstratie tegen Israël

Parijs © anp.



In Parijs zijn bij een demonstratie tegen Israël rellen uitgebroken. Er zijn duizenden betogers op de been. Een synagoge, waarin honderden mensen aanwezig zouden zijn, wordt door demonstranten omsingeld en bekogeld. Ook in andere Europese steden werd vandaag geprotesteerd voor de Palestijnse zaak, waarbij het verschillende keren tot geweld tussen betogers en de politie kwam. In Bremen viel daarbij een zwaargewonde.

Enkele duizenden demonstranten liepen rustig door de straten van Parijs achter een groot spandoek met de tekst 'Totale steun aan de strijd van het Palestijnse volk'. Maar aan het einde van de mars, bij Place de la Bastille, gooiden mensen allerlei objecten naar de politie, die met traangas reageerde. De onrust is nog steeds gaande.

Het conflict doet ook in andere landen de emoties hoog oplopen. Duizenden betogers deden zaterdag in Den Haag mee aan een anti-Israëldemonstratie, die mede was georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee. De Palestijnse ambassadeur hield de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verantwoordelijk voor het bloedvergieten. 'U kunt deze oorlog beëindigen', sprak hij.

Er zijn Kamervragen gesteld over borden met daarop afgebeeld de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar met het teken = ertussen en jihadvlaggen die sommige betogers bij zich hadden. Ook in Duitsland werd geprotesteerd voor de Palestijnse zaak. In Bremen viel daarbij een zwaargewonde. Een voorbijganger liep ernstig hoofdletsel op toen hij een verslaggever van de krant tageszeitung wilde beschermen tegen demonstranten. In Berlijn en in Frankfurt kwam het tot geweld tussen betogers en de politie.

Internationaal is aangedrongen op een wapenstilstand. De Franse minister Laurent Fabius zei zondag dat een staakt-het-vuren het allerbelangrijkste is, net als het voorkomen van een verdere escalatie van het geweld. Fabius sprak met reporters voordat hij in overleg ging over de Gazastrook met zijn collega's uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland in Wenen. Ook de Arabische Liga heeft een spoedvergadering in Caïro op de agenda voor maandag gezet. Maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangegeven niet te zwichten voor de druk. Ook de Palestijnse beweging Hamas liet weten niet als eerste in te binden.

Kinderen
Volgens de Verenigde Naties was tot gisteren 70 procent van de Palestijnse doden in de Gazastrook burger, en is bijna een derde daarvan kind. Israël heeft inwoners in het noorden van de Gazastrook vanmiddag gewaarschuwd voor een nieuwe luchtaanval. De bewoners van meerdere gebieden kregen vandaag het dringende advies hun huis te verlaten. Duizenden mensen zijn hun woning inmiddels ontvlucht.

Om de mensen te waarschuwen, had Israël onder meer flyers gedropt in de grensplaats Beit Lahiya. Daarop stond dat het leger van plan is 'terroristen en terroristische infrastructuur' aan te vallen. 'De aanval is kort. Degenen die de instructies niet opvolgen, brengen hun levens en die van hun families in gevaar. Pas op.'

Zonder elektriciteit
Het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (Unocha) is bezorgd over de naleving van het internationale humanitaire recht. De VN hebben ook kritiek op de aanhoudende willekeurige raketbeschietingen op Israëlische steden door Palestijnse militanten. Daardoor zijn tot zaterdag zeker zeven gewonden gevallen aan Israëlische zijde.

Volgens de VN is de schade aan de elektriciteits- en watervoorziening in de Gazastrook en sanitaire voorzieningen reden voor zorgen. Zaterdag zaten 400.000 mensen in de Gazastrook zonder elektriciteit en waren 750 huizen vernietigd. Duizenden Palestijnse kinderen hebben psychologische hulp nodig, aldus de VN. Vanochtend kwamen een vrouw en een 3-jarig meisje om het leven.

Palestijnse strijders vuurden vanochtend zo'n veertig raketten af op Israël, en Israël blijft de Gazastrook bombarderen. Het dodental is na slechts zes dagen aan Palestijnse kant opgelopen tot boven de 160. Meer dan 1100 gewonden zijn geteld. Veel Gazanen zijn gebouwen ingevlucht van de Unwra, de organisatie van de VN die Palestijnse vluchtelingen helpt. De 28 scholen van de Unwra zitten vol.

Een tiental organisaties in Egypte heeft de autoriteiten opgeroepen de grens tussen de Gazastrook en Egypte helemaal open te stellen. Nu mogen alleen gewonden de grens over. Volgens Palestijnse artsen dreigt er snel een tekort aan medicijnen te ontstaan. Het lijkenhuis in het grootste ziekenhuis in Gaza-stad ligt vol.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten