vrijdag 18 juli 2014

'OVSE'ers bedreigd door separatisten bij rampplek'

Een pro-Russische separatist staat bij een groepje OVSE-waarnemers. © ap.



Waarnemers van de OVSE die op de plek van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne onderzoek wilden doen, zijn door separatisten tegengehouden en weggestuurd. De correspondent van de Britse krant Guardian meldt dat. Een OVSE-woordvoerster liet later weten dat de rebellen bij het incident in de lucht hebben geschoten.

De separatisten werden naar eigen zeggen overvallen door hun komst waar niet met hen over was onderhandeld. Nadat een schot was gelost, verliet de groep waarnemers de plaats. Een van de rebellen zei dat het niet mogelijk was om toegang te verlenen tot het gebied, omdat er geen leidinggevende van de separatisten aanwezig was die daarover kon beslissen.

De OVSE heeft beperkt toegang gehad tot het gebied waar het vliegtuig is neergestort. Het is een groot rampgebied van 10 kilometer lang, zei een woordvoerder van de organisatie tegen het Russische persbureau ITAR-TASS.

Morgen wordt een nieuwe poging ondernomen, aldus de OVSE. Zwitserland, dat momenteel de OVSE voorzit, bevestigde vanavond dat 'lokale, illegale en gewapende groepen' de waarnemers 'volledige toegang' tot het rampgebied hebben ontzegd. Zij hadden niet de bewegingsvrijheid die zij nodig hebben om hun werk te doen. Een groep van zo'n 21 waarnemers was vanmiddag zo'n 75 minuten op de plek des onheils.

OVSE eist toegang
Onderzoekers van de OVSE moeten onmiddellijk en veilig toegang krijgen tot de plek van de vliegramp in Oekraïne. Dit stelt de Permanente Raad van de OVSE in een vanavond unaniem aangenomen verklaring.

Mensen in de omgeving van de rampplek worden opgeroepen die niet te verstoren. Stoffelijke overschotten, persoonlijke bezittingen en delen van het wrak mogen niet worden vernietigd of verplaatst.

De 57 lidstaten roepen tevens op tot snelle afspraken over een staakt-het-vuren.




Bron
Lees ook: OVSE'ers met helikopter bij rampplek geland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten