woensdag 22 april 2015

Chinese bouwvakkers leggen per toeval dinosauruseieren bloot


19 eieren waren nog volledig intact © ©YouTube/CCTV.



In de Chinese stad Heyuan zijn bouwvakkers op de fossielen van 43 dinosauruseieren gestuit. De mannen waren een weg aan het herstellen, die gebouwd was op rode zandsteen. Ze vonden de fossielen een paar meter onder de weg. Negentien eieren waren nog volledig intact.

Heyuan is een stad in de bergachtige provincie Guandong,in het zuid-oosten van China. De stad noemt zichzelf de 'thuishaven van de dinosaurussen' omdat het de grootste collectie dinosauruseieren bezit.

Met de nieuwe vondst wordt de collectie nog wat groter. Het is de eerste keer dat fossielen in het stadscentrum gevonden zijn. Bouwvakkers troffen de eieren bij herstellingswerken aan onder de straten. Het grootste ei had een diameter van dertien centimeter.

Guiness World Record
In 2004 werd het lokale museum van Guandong opgenomen in het Guiness Book of World Records. Op dat moment huisvestte het museum 10.008 fossielen. Sinds 1996 zijn er 17.000 fossielen van eieren opgegraven.

Wetenschappers gaan de eieren nu onderzoeken om te bepalen van welke dinosaurussoort ze zijn. Eerder gevonden eieren in het gebied dateren van 65 tot 89 miljoen jaar geleden en zijn van oviraptors en hadrosauridae.

Voetafdrukken
Heyuan is niet alleen een hotspot voor dinosauruseieren: sinds 2006 werden er elf fossielen van skeletten gevonden en bijna tweehonderd versteende voetafdrukken.




Een close-up van een van de eieren © ©YouTube/CCTV.





Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten