zaterdag 25 april 2015

IS-strijdsters gebruiken Nederland als kraamkamer


Een Jemenitische vrouw, die acht maanden zwanger is en een aanhanger van de separatistische Southern Movement, draagt een pistool in de Sheikh Othman gebied © AFP.



Nederlandse IS-strijdsters gebruiken hun thuisland om te bevallen en vertrekken daarna stilletjes met hun kind opnieuw naar de terreurstaat IS. Dat bevestigt de AIVD aan AD.nl.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat het om verschillende concrete gevallen. De strijdsters kiezen voor een 'thuisbevalling', vanwege de slechte medische situatie in de Islamitische Staat.

Ruim veertig Nederlandse vrouwen, onder wie 15- en 16-jarige meiden, wonen momenteel in Syrië en Irak. ,,Maar niet alle vrouwen daarvan zijn zwanger en keren terug", stelt een woordvoerder van de AIVD. ,,Het gaat niet om hordes vrouwen."

Lastig
Een groot deel van de kinderen wordt volgens de AIVD in 'het kalifaat' geboren. ,,Terugkeren naar Nederland is ontzettend lastig", stelt de AIVD-woordvoerder. ,,De slechte situatie daar om te bevallen en de zorgen die daarbij spelen zijn voor zwangere vrouwen genoeg reden om het wel te proberen."

Er zijn onvoldoende mogelijkheden om deze moeders te beletten terug te keren. ,,Persoonlijk is dat frustrerend, maar er zijn grenzen aan de mogelijkheden hen te stoppen of te straffen. Met een auto of toeristenvlucht ben je zo weer in het kalifaat", aldus AIVD-chef Rob Bertholee tegen De Telegraaf.





Bron
Lees ook: Baby op foto met pistool, granaat én IS-boodschap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten