dinsdag 21 april 2015

Servische president in gevaar door een kopje koffie


Recht de Servische president Tomislav Nikolic © afp.


Het Servische regeringsvliegtuig, met president Tomislav Nikolic aan boord, is vorige week in grote problemen gekomen. Volgens de eerste berichten was er sprake van motorproblemen, maar vandaag is bekend geworden wat er echt is gebeurd: de copiloot had een kopje koffie over het instrumentenpaneel gemorst.

Toen hij het wilde droogmaken, zette hij per ongeluk de automatische piloot uit. Het toestel daalde in korte tijd twee kilometer. Pas toen kregen de piloten het toestel onder controle.

Het vliegtuig keerde meteen terug naar Belgrado, maar onderweg begon een van de motoren te haperen. Dat werd tijdens de vlucht verholpen. Nikolic was onderweg naar de paus, bij wie hij een audiëntie zou hebben. Dat bezoek werd afgezegd.

Vrije val
Volgens een adviseur van Nikolic leek de vrije val ,,een eeuwigheid'' te duren. Ze voegde eraan toe dat ze nooit meer in het toestel zou stappen. Het vliegtuig is een 34 jaar oude Dassault Falcon 50.

Vorig jaar raakte de dienstauto van Nikolic zwaar beschadigd. Na een onderhoudsbeurt maakte een monteur een testrit. Hij botste tegen een bus, waarschijnlijk door te hard rijden. De gepantserde Mercedes, een cadeau van de sjeik van Abu Dhabi, was ongeveer een miljoen euro waard.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten