zaterdag 25 april 2015

Vluchtelingen vertellen over leven op rampschepen

Een groep vluchtelingen arriveert in Salerno, Italië © epa.


De Italiaanse openbaar aanklagers komen steeds meer achter gruwelijke details van de reis die de bootvluchtelingen maakten, voordat hun schip zondag kapseisde op de Middellandse Zee. De Italianen willen een 27-jarige Tunesiër, vermoedelijk de kapitein, veroordelen voor de ramp. Daartoe dienen de verhalen van 28 overlevenden.

Voordat vermoedelijk zo'n 750 opvarenden van het schip verdronken, maakten zij al een reis van maanden. In Libië werden ze een maand opgesloten in een boerenschuur. Mensen werden geslagen en mishandeld. Verschillende mensen werden doodgeslagen.

Uiteindelijk werden de vluchtelingen naar het strand gereden, waar ze met rubberbootjes naar een twintig meter lange vissersboot werden gebracht. Mensen die klaagden dat ze niet konden zwemmen, werden bedreigd. Een man die opstond in de rubberboot zonder dat hij toestemming had, werd doodgeschoten. Zijn lichaam werd overboord gegooid.

Duizend
De mensensmokkelaars hadden zo'n duizend tot zelfs 1200 mensen in de vissersboot willen proppen, maar dat lukte niet. Een deel ging dus niet aan boord. Achteraf betekende dat hun redding. De mensen die wel aan boord konden, velen van hen opgesloten in het ruim, verdronken toen het schip kapseisde. Zij kwamen uit een waslijst aan Afrikaanse en Aziatische landen. Er waren zelfs veel mensen uit Bangladesh aan boord.

Morgen bepaalt een Italiaanse rechter of de vermoedelijke schipper langer vast blijft zitten.




Bron
Lees ook: Explosieve hartenkreet journalist beroert de wereld
Lees ook: Honderden lijken in wrak vluchtelingenschip

Geen opmerkingen:

Een reactie posten