donderdag 3 oktober 2013

Minder Brusselse regeldruk: 'Return of the curvy cucumber'

De Europese Commissie heeft de stofkam door de eigen regelgeving gehaald. Daar waar het kan, wil Brussel zich terugtrekken en regulering aan nationaal en lokaal bestuur overlaten. Wie grote veranderingen verwacht, komt er echter bekaaid vanaf. De lijst begint met regels die allang zijn afgeschaft, zoals het verbod op kromme komkommers. Maar de Commissie kijkt ook vooruit: zo komen er bijvoorbeeld geen gezondheidsvoorschriften voor kappers.

Doel van de exercitie is om Europese wetgeving 'lichter, simpeler en goedkoper' te maken. Zodoende heeft Brussel op een rijtje gezet welke regels al zijn verminderd en welke plannen de Commissie heeft om de regeldruk in de toekomst tegen te gaan.

Eentje uit de oude doos is de kromme komkommer. De Commissie geeft toe dat bij het completeren van de interne markt de bureaucratie is doorgeslagen. In een poging concurrentie te bevorderen, moest groente aan steeds meer regels voldoen. In 1996 golden er 36 eisen voor fruit en groente. Na kritiek over voedsel dat verloren ging omdat het niet aan de uiterlijke standaard voldeed, werden de regels in 2009 teruggebracht tot een set van tien. De kromme komkommer mag dus weer, de Commissie spreekt over 'the return of the curvy cucumber'. Het schrappen van die regels scheelt jaarlijks bijna een miljard euro, meent de commissie.

Maar de Commissie gaat verder dan de komkommer en gaat verschillende regels toch niet invoeren. Een wet ter promotie van energiezuinige vrachtwagens wordt ingetrokken en ook regelgeving voor het zetten van een target op zuinig energieverbruik komt er niet. Net zo min gaat de EU wetgeving maken omtrent risico's en gezondheid voor kappers.

Het doorspitten van de Brusselse bureaucratie levert vooral een technische lijst op met voorstellen over afzwakking van zeer specifieke regulatie, zoals regels voor het berekenen van belastbare winst of bedrijfsvoorschriften voor handelsstatistieken. Voor bedrijven mogelijk een vooruitgang, maar van een grote verschuiving van Brusselse bevoegdheden naar de lidstaten is geen sprake.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten