Westerse doelwitten
In het verleden zijn ze vooral in eigen land en buurlanden van Somalië in actie gekomen. Met de komst van foreign fighters (leden uit andere, soms westerse landen die zich hebben aangemeld of zijn gerekruteerd, red.) krijgt de agenda een meer internationaal karakter en veranderen mogelijk ook de doelwitten van regionaal naar mondiaal. Dat is moeilijk te bepalen, maar zeker niet uit te sluiten.'
Volgens Van Ginkel is het belangrijk dat de foreign fighters die terugkeren naar Europa, extra goed in de gaten worden gehouden. 'Er is sprake van een trend binnen het terrorisme. We zien leden van terroristische groeperingen die afreizen naar een land en op trainingskamp gaan. Zoals ook in het geval van Syrië. Sommigen van deze foreign fighters zullen terugkeren en vormen een zorg. Dit is ook een van de redenen waarom het dreigingsniveau begin dit jaar omhoog is geschroefd.'
Advies AIVD
Eerder deze week liet ook de Britse terrorisme-expert Robin Simcox aan Elsevier weten dat in Europa een vergeldingsactie kan plaatsvinden. 'Het is naïef om te denken dat Nederland geen doelwit kan zijn. Dat al-Shabaab nog geen aanslagen in Europa heeft gepleegd, wil niet zeggen dat dit niet gaat gebeuren. Hij benadrukte dat al-Shabaab zich niet gebonden ziet aan landsgrenzen.
De expert raadde de AIVD aan terugkerende Somaliërs goed te observeren. 'De volgende stap voor westerse leden van al-Shabaab zal zijn dat ze met hun Europese paspoorten terugkeren naar Europa en daar het terroristische geweld voortzetten.'
Geraffineerde operaties
Bij de aanslag in het winkelcentrum in Nairobi vorige maand kwamen zeker 67 mensen om het leven. Een bewijs volgens de Amerikaanse expert Jones dat de terreurorganisatie in staat is geraffineerde operaties uit te voeren die zorgvuldige planning en kennis vereisen.
Al-Shabaab liet weten dat de aanslag in Nairobi een vergeldingsactie is. Het Somalische en Keniaanse leger werken sinds 2011 namelijk samen aan een offensief tegen de beweging van radicale moslims. Sindsdien dreigt de groepering op haar beurt met vergeldingsacties.
Aanslag WK 2010
Met de aanslag in Nairobi heeft al-Shabaab haar bestaansrecht nog eens bewezen. 'Ook eerder lukte het de groepering al om operaties buiten Somalië uit te voeren, zoals in Oeganda in juli 2010,' aldus Van Ginkel.
Bij zelfmoordacties kwamen toen zeker 76 mensen om het leven. De aanslagen werden gepleegd in een Ethiopisch restaurant en in een clubhuis van een rugbyvereniging. Daar hadden mensen zich verzameld om de finale van het WK voetbal tussen Nederland en Spanje te volgen. Het bloedbad zou een wraakactie zijn voor Oeganda's inmenging in Somalië.
Actief in Europa
Eerder in 2010 probeerde een Somalische man, gewapend met mes en bijl, het huis van de Deense cartoonist Kurt Westergaard binnen te dringen. De 28-jarige man werd door de politie neergeschoten toen hij het huis van Westergaard in Aarhus probeerde binnen te dringen. Westergaard wist op tijd het alarm in te drukken en kwam met de schrik vrij.
'De gearresteerde man heeft nauwe banden met de Somalische terroristische organisatie al-Shabaab en leiders van al-Qaeda in Oost-Afrika,' verklaarde de Deense inlichtingendienst PET destijds.
Rekruteren
Het baart de Verenigde Staten zorgen dat het de militante groep lukt om Amerikaanse jongeren te rekruteren via sociale netwerksites. Onder andere via Twitter en met rapvideo's op YouTube wordt een beroep gedaan op 'moslimbroeders' om zich in te zetten voor de jihad. Jonge leden omschrijven hun leven als 'een echt Disneyland'.
Het werven van nieuwe leden gebeurt ook in Europa, ongeveer 200 buitenlanders, waaronder 50 Britten hebben zich aangesloten volgens de BBC. Van Ginkel legde onlangs in het AD uit dat dit op subtiele wijze gebeurt.
'Mensen willen zich natuurlijk niet in de kijker spelen. Degenen die bereid zijn mee te vechten tegen wat zij noemen de westerse overheersing hoeven niet altijd Somaliër te zijn. Ook moslims met een andere nationaliteit kunnen zich aansluiten. Of bekeerlingen die zich in het radicale gedachtegoed herkennen. Net zo goed vrouwen als mannen.'
Actief in Nederland
AIVD en het bureau voor terrorismebestrijding NBTC stelden in 2012 vast dat cellen van de terreurbeweging ook in Nederland actief waren. 'De Somaliërs zoeken elkaar op, wisselen ideeën uit en zoeken bevestiging voor hun gedachtegoed. Soms is dat gedachtegoed extreem,' aldus Van Ginkel.
'Het wordt uitgewisseld in moskeeën. Of in huiskamers, zoals bij de leden van de Hofstadgroep het geval was. Het komt ook voor dat eenlingen achter hun computer radicale standpunten innemen en die via het internet delen.'
Banden met al-Qaeda
Al-Shabaab ontstond in 2006 in Mogadishu als een versplintering van de door de Somalische regering verdreven Islamic Courts Union. De leden van al-Shabaab zijn jihadisten en strijden tegen 'vijanden van de islam'.
Toen Osama Bin Laden nog leefde, koos hij ervoor de banden tussen zijn organisatie al-Qaeda en Al-Shabaab ('de jeugd') niet te veel te benadrukken. Maar na zijn dood en met de komst van de nieuwe leider Ayman al-Zawahri werden de banden juist aangehaald en is al-Shabaab officieel een militante groep van al-Qaeda.
Al-Shabaab heeft grote delen van het zuiden van Somalië in handen waar het een extreme versie van de islamitische wet (sharia) heeft ingevoerd. De terreurorganisatie is verantwoordelijk voor bijna 550 aanslagen sinds 2007. Bijna een kwart daarvan was gericht op Kenia.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten