zaterdag 5 oktober 2013

'Belangrijke buitenlanders doelwit van aanval Somalië'

Somalische extremisten van de beweging Al-Shabaab hebben zaterdag melding gemaakt van een aanval door westerse aanvallers in Barawe, een kustplaats 220 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Mogadishu. Volgens bronnen binnen de Somalische inlichtingendiensten waren 'belangrijke' buitenlanders het doelwit, berichtte The New York Timeszaterdag.

'Westerlingen in boten hebben onze basis aan het strand van Barawe aangevallen en een van de onzen is daarbij gedood', zei Shabaab-zegsman Abdiasis Abu Musab zaterdag tegen het persbureau Reuters. Het is nog onduidelijk welk land achter de aanval zit. Een bron binnen een westerse inlichtingendienst zei op voorwaarde van anonimiteit tegen The New York Times dat het vermoedelijk gaat om Franse of Amerikaanse troepen.

Huis bij strand binnengedrongen
Een strijder van Al-Shabaab bevestigde telefonisch tegenover de krant dat westerse militairen een huis bij het strand waren binnengedrongen. Daar woonden 'buitenlandse' strijders, stelde de militant. Tijdens de aanval zouden militanten hebben geprobeerd een van de westerse troepen gevangen te nemen. Die poging mislukte, aldus de militant.

Het is niet de eerste keer dat westerse troepen een aanval uitvoeren in Barawe. Amerikaanse elitetroepen schoten er in 2009 zeker zes mensen dood, onder wie een kopstuk van Al-Qaeda. Al-Shabaab heeft nauwe banden met die terreurgroep. Honderden strijders uit verschillende werelddelen vechten op dit moment mee met de Somalische militie.

De terroristische strijdgroep Al-Shabaab is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor de bloedige terroristische aanslag vorige maand op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daarbij vielen zeker 72 doden, inclusief vijf daders.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten