donderdag 3 oktober 2013

'Verwarring en chaos' rond bootvluchtelingen

Migranten die gered zijn na de schipbreuk, worden aan wal geholpen. © reuters.


'Verwarring en chaos' kenmerken de incidenten waarbij illegale migranten, asielzoekers en vluchtelingen gered moeten worden van boten in de Middellandse Zee. Hierdoor wordt duidelijk dat er een dringende behoefte is aan opheldering welke verantwoordelijkheid ligt bij de Italiaanse en bij andere autoriteiten in Europa.

Dat stelde de migratiecommissie van de internationale organisatie Raad van Europa in Straatsburg donderdag. De verklaring verscheen terwijl een nieuwe ramp met bootvluchtelingen bij het Italiaanse eiland Lampedusa plaatsvindt.

Volgens de commissie kan Italië de toestroom van vluchtelingen op zijn kusten niet aan. Italië heeft opnieuw aangetoond dat het slecht is voorbereid op een nieuwe golf migranten en asielzoekers door een gebrek aan een geschikt systeem om hen op te vangen en verder 'af te handelen'.

De commissie riep Italië op alles te doen om ervoor te zorgen dat mensen die illegaal het land binnenkomen, niet verder kunnen reizen naar andere lidstaten van de Raad van Europa. De commissie stelde dat het Italiaanse beleid 'asielshoppen' makkelijker maakt.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten