dinsdag 1 oktober 2013

Shutdown overheid VS treft veel instellingen

De Amerikaanse federale overheid sluit een aantal diensten of instellingen naar aanleiding van de impasse die in het parlement heerst over de financiering ervan. Het gaat daarbij om organisaties die voor hun geld direct afhankelijk zijn van het Congres.

The Washington Post schat dat het in de eerste plaats gaat om een federaal voedselhulpprogramma voor bijna 9 miljoen arme vrouwen en kinderen (WIC, Women, Infants and Children Food and Nutrition Service), tal van diensten van de belastingdienst IRS, websites van de federale overheid, het Nationaal Archief en een heleboel toeristische attracties zoals gratis musea en nationale parken. Bij veel ministeries in Washington gaat ondertussen meer dan twee derde van het personeel met gedwongen verlof.

De nieuwszender ABC meldde dinsdag dat er bijvoorbeeld bij het relatief kleine ministerie van Onderwijs, waar 4225 mensen werken, 3983 mensen met verlof zijn gestuurd. Dat is 94 procent. Bij het federale Agentschap voor Milieubescherming, waar 16.205 mensen werken, is dat percentage nog hoger: ruim 96 procent. Bij het Nationaal Wetenschapsfonds blijven maar 30 van de 2000 personeelsleden aan het werk. Ook het Nationaal Luchtvaart- en Ruimtevaartagentschap (NASA) gaat vrijwel dicht, maar astronauten blijven werken. Dat geldt ook voor het personeel waar de astronauten afhankelijk van zijn.


Medisch onderzoek wordt zwaar getroffen door de gedeeltelijke sluiting van 27 centra van de National Institutes of Health. Onderzoek voor nieuwe patiënten wordt voorlopig niet meer gedaan.

De Posterijen en spoorwegen blijven functioneren. Consulaire diensten zoals visaverstrekking worden niet onderbroken omdat die zich grotendeels zelf bedruipen. Sociale voorzieningen moeten van de wet worden uitgekeerd, maar nieuwe aanvragen moeten wachten tot de overheid weer op volle toeren draait. De federale rechtsspraak heeft middelen om het nog zeker 2 weken uit te houden.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten