donderdag 3 oktober 2013

Kleinste koe van het land graast in Aarlanderveen

Willy Kempen verwent haar dexter-koeien © AD/Martin Sharrott.


ALPHEN A/D RIJN Een argeloze voorbijganger ziet ze misschien over het hoofd. Zo groot zijn de vier koeien van Willy Kempen aan het Zuid-einde in Aarlanderveen namelijk niet. Het betreft hier de kleinste koeiensoort van ons land, meldt het AD/Groene Hart.

Dexter-koeien heten ze, een miniras. De dieren worden maximaal 95 centimeter hoog, terwijl een normale melkkoe met gemak de anderhalve meter haalt. Enigszins zeldzaam zijn ze ook. Er zijn in Nederland hooguit enkele honderden dexterkoeien.

Oorspronkelijk komen ze uit Ierland. Het dier gold daar als een koe voor arme mensen. Immers, het beest geeft relatief veel melk, heeft weinig gras en voer nodig en is beresterk. Ziek zijn de dextertjes zelden. Bovendien kalveren ze volledig zelf, dus als boer heb je daar geen omkijken naar.

Hoog aaibaarheidsgehalte
'Het is een ideaal ras met een hoog aaibaarheidsgehalte,' zegt Willy Kempen. 'De dexters passen perfect in het Groene Hart. Omdat ze licht zijn trappen ze het weiland niet kapot. Op deze natte veengronden is dat mooi meegenomen.'

Voor een serieuze melkproductie is deze koe geen optie. Daarvoor geven zij te weinig melk. Per jaar leveren ze zo'n 3000 liter, dat is ongeveer eenderde van wat een normale melkkoe geeft. Maar voor de vleesproductie kan het houden van dexters een lucratieve bezigheid zijn.

'In Engeland zijn al boeren die uitsluitend dexters houden voor het vlees. Het is heel zuiver en mals vlees. Voor de fijnproevers,' vertelt Kempen, die de koeien uit liefhebberij houdt. Uiteindelijk zou de Aarlanderveense graag een fokkerij beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten