dinsdag 1 april 2014

NAVO neemt verdere stappen in Oekraïne-crisis

Oekraïnse soldaten trainen op een schietbaan bij Kiev. © afp.



De NAVO versterkt de hulp aan de Oost-Europese NAVO-lidstaten die verontrust zijn over de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne. Daarnaast wordt alle praktische samenwerking tussen de NAVO en Rusland opgeschort, zowel op militair als niet-militair (civiel) gebied.

Eerder al heeft een toenadering tussen Kiev en de NAVO geleid tot spanningen. Dit verdient geen navolgingRusland.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-staten vandaag besloten. Het is wel de bedoeling dat de politieke dialoog met Moskou wordt voortgezet. Daarnaast wil het westers bondgenootschap het partnerschap met Oekraïne verdiepen.

Verbolgen
De NAVO-ministers zijn uiterst verbolgen over de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. Volgens Moskou was dat onder meer om de Russen op de Krim te beschermen, maar de NAVO ziet die stap als een schending van internationaal recht.

Volgens diplomaten voelt de NAVO zich misleid en bedrogen door de Russen, omdat het bondgenootschap de afgelopen jaren heeft geprobeerd een relatie met de Russen op te bouwen en vertrouwen te wekken. Oost-Europese NAVO-leden (de Baltische staten, Polen en Roemenië) vrezen dat Moskou nu naar verdere uitbreiding streeft.

NAVO-militairen
Het parlement in Kiev besloot vandaag met grote meerderheid tot 2500 NAVO-militairen uit te nodigen. Deze komen onder meer uit de Verenigde Staten, Polen en Roemenië. Dit gebeurt als onderdeel van gemeenschappelijke manoeuvres met Oekraïense strijdkrachten die van mei tot november worden gehouden. Het Oekraïense leger hield eerder gemeenschappelijke oefeningen met NAVO-landen. Maar door de annexatie van de Krim en de door veel Oekraïners ervaren Russische bedreiging hebben de manoeuvres dit jaar een sterke symbolische betekenis.

Volgens de NAVO hebben de Russen tussen 35.000 en 40.000 militairen aan de grens met NAVO-partner Oekraïne gestationeerd. Het westerse bondgenootschap is vooral uiterst bezorgd over de talrijke Russische eenheden die zich al dagenlang niet hebben bewogen. Dat verklaarde een hooggeplaatste NAVO-officier vandaag.

Volgens de officier vinden er elke dag ook troepenbewegingen plaats, waarbij het mogelijk om oefeningen gaat. 'Maar we hebben nog geen terugtrekking gezien. Anders zouden we dat met grote zekerheid weten', aldus de officier. Eerder zeiden de Russen dat ze een deel van de troepen zouden terugroepen.

Eerder vandaag zei NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen dat de NAVO geen signalen ziet dat de Russen hun troepen aan de grens met Oekraïne aan het terugtrekken zijn. Moskou kondigde maandag aan een deel van zijn troepen van de grens met Oekraïne weg te halen. Rasmussen drong er bij Rusland op aan de troepen alsnog terug te roepen. De massale stationering van militairen draagt niet bij aan een vermindering van de spanningen, benadrukte de NAVO-baas.

Waaschuwing
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt ondertussen dat nauwere samenwerking tussen Oekraïne en het westerse defensiebondgenootschap NAVO 'tot een heleboel problemen leidt die nergens voor nodig zijn'. 'Eerder al heeft een toenadering tussen Kiev en de NAVO geleid tot een bevriezing van de relatie tussen Oekraïne en Rusland, tot spanningen tussen Rusland en de NAVO en tot een breuk in de Oekraïense samenleving. Dit verdient geen navolging', meent het Kremlin.

Meerdere Oost-Europese NAVO-lidstaten zijn bang dat Moskou in hun landen gaat doen wat de Russen bij NAVO-partner Oekraïne deden: een annexatie van een deel van het land om de Russische minderheid te beschermen.




Bron
Lees ook: Nederland bekijkt grotere rol Oekraïne-crisis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten