zondag 30 maart 2014

Oranje objecten geven zoekploeg MH370 hoop


Vliegcrew: meest veelbelovende aanwijzingen tot nu toe

Luitenant Russell Adams van het Australische legervliegtuig dat de oranje objecten heeft zien drijven, staat de media te woord. © epa.




Een Australisch legervliegtuig heeft vier oranje objecten gespot in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan. De voorwerpen worden omschreven als 'de meest veelbelovende aanwijzingen' in de zoekactie naar brokstukken van vlucht MH370 van Malaysia Airlines tot nu.

De vier drijvende objecten zijn volgens de bemanning van het P-3 Orion vliegtuig van de Australische luchtmacht elk groter dan twee meter. Ze zag de oranje voorwerpen verspreid over een oppervlakte van zo'n 9 kilometer in het nieuwe zoekgebied, zo meldt de Australische nieuwszender ABC.

'Goede hoop'
De verantwoordelijke aan boord van het vliegtuig, luitenant Russell Adams, zegt dat hij 'goede hoop' heeft meer voorwerpen te vinden als de gunstige weersomstandigheden voortduren. 'Voor mijn bemanning en mezelf was het zicht dat we hadden het beste tot nu toe.'

Volgens de Australischer Maritieme Veiligheidsinstantie (AMSA) was het weer in het zoekgebied gisteren 'redelijk' en bedroeg het zicht ruim 10 kilometer.

De GPS-gegevens van de drijvende objecten, waarbij ook een GPS-boei is gedropt, zijn doorgespeeld aan marineschepen die in het gebied uitkijken naar brokstukken van het verdwenen vliegtuig. De beelden die de bemanning van de Orion maakte van de waargenomen oranje objecten worden nu geanalyseerd om te kijken of het gaat om voorwerpen van het op 8 maart gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines.

Zwarte dozen
Morgenvroeg vertrekt uit de havenstad Perth in West-Australië een marineschip met aan boord het gele driehoekige schild (Pinger Locator) dat de signalen van de zwarte dozen van het vliegtuig kan oppikken. Aan boord van de HMAS Ocean Shield bevindt zich ook een Amerikaanse onderwaterrobot (Bluefin-21) die de oceaanbodem en eventuele wrakken in kaart kan brengen.

De onderwaterrobot of mini-onderzeeër is ook gebruikt bij het vinden van het wrak van het Air France-toestel dat in 2009 crashte in de Atlantische Oceaan tijdens een vlucht van Brazilië naar Frankrijk.




Bron
Lees ook: Wanhoopsoffensief om MH370 te vinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten