dinsdag 1 april 2014

Rusland wil Amsterdamse Krim-collectie

© Facebook.com/allardpiersonmuseum.



Rusland wil dat de 'Amsterdamse' collectie kostbare voorwerpen uit musea op de Krim terug wordt gegeven aan de musea die de spullen hebben uitgeleend. Het Russische ministerie van Cultuur heeft de zaak inmiddels in beraad. De voorwerpen van de tentoonstelling 'De Krim, Goud en Geheimen van de Zwarte Zee' zijn te zien is in het Allard Pierson Museum in Amsterdam.
Maandag zei voorzitter Sergej Narisjkin van de Doema, de Russische Tweede Kamer, dat de Russen 'erop staan dat de objecten worden teruggeven aan de musea'.

Door de Russische inlijving van de Krim is juridisch getouwtrek ontstaan over de collectie, met onder meer een gouden zwaardschede en een pronkhelm en talloze juwelen. Moskou en Kiev ruziën over wie de objecten krijgt. De spullen gaan zeker terug, volgens het Allard Pierson Museum. Maar het is voor het museum nog niet duidelijk of dat naar de Krim is, dat nu Russisch is, of naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. 'Het is een ingewikkelde juridische zaak. We zullen onze juristen ernaar laten kijken en ook advies vragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag', liet de Universiteit van Amsterdam (UvA) weten.

Het Allard Pierson is het archeologisch museum van de UvA.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten