dinsdag 1 april 2014

Protest tegen 'killer-cops' na afschieten zwerver

© ap.



Inwoners van Albuquerque in New Mexico hebben geprotesteerd tegen de politie in hun stad. De agenten staan bekend om hun excessieve gebruik van geweld, wat hen de naam 'killer-cops' heeft opgeleverd. Onlangs verscheen er een video waarop te zien is hoe een zwerver, die op het punt stond zich over te geven, wordt doodgeschoten.

De beelden van het doodschieten van de zwerver, de 38-jarige James Boyd, wekken veel verontwaardiging en woede op in de stad. Te zien is hoe de man omsingeld wordt door agenten en op het punt lijkt te staan zich over te geven. Vervolgens wordt er, als hij zijn rug naar de agenten draait, toch op hem geschoten.

Meerdere kogels
Als hij daarna op de grond ligt, worden er nog meerdere kogels op hem afgevuurd. Er werden bean bags afgevuurd en zes kogels. Ook werden er stroomstootwapens gebruikt. Agenten melden ter verdediging dat de man messen had en eerder had gedreigd hen wat aan te doen. De video is te zien op YouTube en kan als schokkend worden ervaren.

De beelden zijn voor de inwoners het zoveelste bewijs dat de politie onnodig veel geweld gebruikt. Boyd werd op 16 maart doodgeschoten. Tien dagen later schoot de politie opnieuw een man dood die naar verluidt eerst op agenten zou hebben geschoten.


Sinds 2010 vielen er in de stad tijdens 37 schietpartijen 23 doden. Volgens critici een te hoog aantal voor een politiedepartement dat een stad dient met 555.000 mensen.

AK-47
Zondag mondde het protest tegen de politie uit in rellen. Mensen begonnen agenten op te jagen, gooiden stenen en flessen en spuugden op agenten. De politie gebruikte traangas toen een man een AK-47 tevoorschijn toverde. De protesteerders zouden ook onderling ruzie hebben gekregen.

Gisteren liet politiechef Gordon Eden na afloop van het protest weten dat er veranderingen zullen worden doorgevoerd op het politiedepartement. Jusititie in Amerika onderzoekt al een jaar lang de afdeling in Albuquerque naar aanleiding van klachten over het schenden van mensenrechten en aantijgingen van het gebruik van excessief geweld.

Ook naar het doden van James Boyd zal extra onderzoek worden gedaan.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten