Oekraïne voert per direct de dienstplicht in vanwege de onrust in het Oost-Europese land. Dat heeft de regering per decreet besloten, meldt de BBC. De maatregel kwam nadat pro-Russische separatisten eerder op de dag opnieuw een overheidsgebouw in bezit hadden genomen in de stad Donetsk in het oosten van het land.
Kiev raakt steeds meer de greep op het oosten kwijt. De Oekraïense regering verwijt Rusland achter de onrust in de regio te zitten. President Oleksandr Toertsjinov zei gisteren dat de veiligheidstroepen op sommige plaatsen de regie hadden verloren.
Toertsjinov liet weten dat zijn leger in opperste staat van paraatheid is gebracht voor een eventuele inval door Rusland. 'Onze strijdkrachten staan helemaal gereed', zei hij.
Poetin wil leger weg uit Oost-Oekraïne
De Russische president Vladimir Poetin zei vandaag in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Oekraïne legereenheden moet terugtrekken uit het zuidoosten van het land. Dat is volgens hem belangrijk voor een beëindiging van het geweld en het op gang brengen van een nationale dialoog in het Oost-Europese land.
De twee regeringsleiders, die vloeiend elkaars taal spreken, overlegden op initiatief van Merkel met elkaar over de situatie in Oekraïne. De bondskanselier drong er bij Poetin op aan ertoe bij te dragen dat de militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijkomen. De zeven waarnemers, onder wie vier Duitsers, werden vorige week met een inmiddels vrijgelaten Zweedse waarnemer door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk gevangengenomen.
Parket Donetsk bezet
In Donetsk hebben antiregeringsdemonstranten het parket bezet. Ze haalden de Oekraïense vlag neer en hesen die van de 'Volksrepubliek Donetsk'. Leden van de oproerpolitie die het gebouw bewaakten probeerden de menigte tevergeefs op afstand te houden. Ze werden overmeesterd, geslagen en door kinderen uitgejoeld.
Donetsk was de machtsbasis van de vroegere pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, die in februari na maandenlange protesten in de hoofdstad Kiev werd afgezet. Tegenstanders van de nieuwe regering hebben in een stuk of twaalf steden en plaatsen in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen bezet. Ook zijn regeringsgezinde politici ontvoerd.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten