vrijdag 2 mei 2014

Herkomst geheimzinnige Pixar-code eindelijk onthuld


Screenshot © Imgur.


Zeer oplettende kijkers was het wellicht al eerder opgevallen; de mysterieuze combinatie 'A113' die de laatste tien jaar in bijna elke Pixar-film wel een keer opduikt. Van 'Toy Story' tot 'Finding Nemo', 'Cars' en 'Up', maar ook in enkele Disney-films zoals 'Het dappere broodroostertje' en 'De prinses en de kikker'. De oorsprong van de geheimzinnige lettercijfercombinatie werd deze week eindelijk onthuld in Amerikaanse media.

Het was een mysterie dat vooral online veel mensen bezig hield. Maar nu is bekend dat 'A113' verwijst naar een klaslokaal van het California Institute of Arts, waar de makers van de eerste animatiefilms les volgden. Het gebruik van het klaslokaal in de films zou een eerbetoon zijn aan de plek waar het allemaal begon, maar ook een soort virtuele 'high five' aan oud-studenten onder elkaar.

Wanneer de combinatie te zien is in een film betekent dat automatisch dater iemand van het California Institute of Arts meewerkte aan het project.

Regisseur Brad Bird, die aan 'The Incredibles' en 'Ratatouille' werkte, was de eerste die de geheime boodschap in een film verwerkte. Dat was in de show 'Amazing Stories' uit 1987. Andere bekende afgestudeerden zijn onder anderen John Lasseter van Pixar en Walt Disney Animation Studios, Glen Kean en Tim Burton. Recent nog won oud-student Chris Buck een Oscar voor 'Frozen'.

Het beroemde klaslokaal zou momenteel gebruikt worden als studio voor de grafisch ontwerpen.

Wie alle referenties naar A113 wil bekijken kan terecht op de speciaal daaraan gewijde Wikipedia-pagina.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten