vrijdag 2 mei 2014

'Veel doden' bij offensief leger Oekraïne


’Hoop op vreedzame oplossing vervlogen’

Een Oekraïnse soldaat houdt de wacht vlakbij een checkpoint © epa.



Bij het offensief van het Oekraïense regeringsleger in het oosten van het land vrijdag zijn 'veel doden' gevallen onder de pro-Russische rebellen. Dit heeft interimpresident Oleksandr Toertsjynov gezegd in een verklaring. Het staatshoofd zegt erbij dat de militaire operatie in Slovjansk niet zo vlot verloopt als gehoopt, aldus de BBC.

Rusland heeft naar aanleiding van het offensief gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Volgens het Kremlin leidt de regering in Kiev 'Oekraïne naar een ramp'. Tijdens onlusten in de Oekraïense stad Odessa zijn vrijdag zeker 4 doden gevallen. Nog eens 15 mensen raakten gewond. Dat heeft de plaatselijke politie gemeld.

Benzinebommen
De slachtoffers vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische betogers en tegenstanders die niet willen dat Oekraïne uiteenvalt. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en 'explosieven'. Een vakbondsgebouw werd in brand gestoken. Zeker één man werd doodgeschoten. Hij kreeg een kogel in zijn borst.

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch.

'Criminele actie'
Ondertussen is er een militaire actie gaande van het Oekraïense leger in de steden Slovjansk en Kramatorsk. Doel van het optreden is het wegjagen van pro-Russische separatisten. De Russische president Vladimir Poetin heeft hier fel op gereageerd. Een 'criminele actie', aldus Poetin, waardoor zijn hoop op een vreedzame oplossing is vervlogen.

Het zou militairen zijn gelukt negen controleposten van activisten in te nemen. Twee militairen kwamen om toen separatisten tijdens de actie twee gevechtshelikopters neerhaalden. Ondanks het optreden worden nog altijd nieuwe locaties bezet: rond Donetsk ligt het treinverkeer stil sinds activisten het gebouw van de verkeersleiding overnamen. Anderzijds hebben separatisten in Loehansk wel het bureau van de openbaar aanklager en het lokale tv-station verlaten.



Kritiek op westen
Rusland uitte ook zijn ongenoegen over het Westen, dat volgens de regering een 'destructief' beleid voert in Oekraïne. Het steunt degenen die achter de 'staatsgreep' van februari zitten, toen president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en dat sluit de weg naar een vreedzame oplossing voor de crisis, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Europese Unie wil dat alle lidstaten dezelfde prijs voor Russisch gas gaan betalen, zo maakte EU-commissaris Günther Oettinger bekend. Hij bespreekt vrijdag met Rusland en Oekraïne de Russische gasleveranties aan Europa. Oekraïne steunt het streven naar een vaste prijs.

Sancties
De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat vrijdag in Washington om tafel met de Amerikaanse president Barack Obama. Belangrijkste gespreksonderwerpen van de machtigste man en vrouw ter wereld zijn de situatie in Oekraïne en mogelijke sancties.




Bron
Lees ook: Rusland: 'Tragedie Odessa is de schuld van Oekraïne'
Lees ook: Arrestaties na gevechten en brand Odessa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten