zaterdag 3 mei 2014

2100 doden in Afghanistan door aardverschuivingen

Dorpelingen in Afghanistan na de aardverschuivingen gisteren. © reuters.




Zware regenval en smeltende sneeuw hebben een ramp veroorzaakt in het noorden van Afghanistan. Minstens 2100 mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Dat heeft de provincie Badakhshan, waar de ramp zich voltrok, vandaag bekendgemaakt.

Volgens de VN is de prioriteit nu om de ruim 4000 mensen die nu dakloos zijn geworden ergens te huisvesten. Er wordt rekening gehouden met nieuwe verschuivingen.

De aardverschuivingen troffen gisterochtend het dorp Ab-e-Barik in de provincie Badakhshan. Vrijdag is in Afghanistan een vrije dag. Daarom waren veel mensen thuis.

De eerste aardverschuiving trof onder meer een bruiloftsfeest, zei de gouverneur van het gebied. Daarbij vielen 250 doden. Ongeveer 300 woningen werden verwoest. Honderden mensen kwamen te hulp om de slachtoffers uit te graven, maar toen kwam een tweede aardverschuiving. Honderden huizen zijn verwoest.

In Afghanistan is de lente gekomen. Het regent flink en de sneeuw in de bergen smelt. Tegen al dat water zijn de bergflanken vaak niet bestand. De afgelopen week zijn meer dan 100 mensen omgekomen door overstromingen in het noorden van Afghanistan. Duizenden mensen zijn hun woningen ontvlucht.




Bron
Lees ook: Afghaanse reddingswerkers: Hoop op vinden overlevenden vervlogen
Lees ook: Minstens 350 doden door modderstroom Afghanistan
Lees ook: Afghanistan rouwt om slachtoffers modderstroom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten