vrijdag 2 mei 2014

Gevangene mislukte executie werd zelfde dag nog getaserd


Vraagtekens bij handelswijze personeel voor en tijdens executie

© epa.



Dat de executie van de veroordeelde moordenaar Clayton Lockett in de Amerikaanse staat Oklahoma volledig de mist inging, had alles te maken met een onwillige ader. Dat blijkt uit een rapport van de gevangenis. Inmiddels komen er steeds meer details naar buiten over wat er zich die dag heeft afgespeeld: zo kreeg Lockett nog een schok met een stroomstootwapen en sneed hij zichzelf in zijn arm.

Het zou de gevangenisarts alleen al 51 minuten hebben gekost om een infuus bij de veroordeelde aan te leggen. Pogingen om de naald in een arm, been of voet te krijgen mislukten, waarna een infuus in de lies werd geplaatst.

Vanwege de delicate plek werd er een laken overheen gelegd, waardoor pas 21 minuten na het begin van de executie werd opgemerkt dat het infuus los was gaan zitten door problemen met de ader. Toen was er al veel van het dodelijke medicijn weggelekt. De 38-jarige veroordeelde man leed zichtbaar en probeerde nog te praten, hoewel hij volgens doktoren al buiten bewustzijn zou zijn.

Stroomstoot
Uit het rapport van de gevangenis blijkt nu ook dat Locket nog geen uur voor de executie nog getaserd werd. Hij zou zich verzet hebben toen er röntgenfoto's gemaakt moesten werden. De agenten riepen versterking op, waarna hij een stroomstoot kreeg. Drie minuten later vonden de agenten hem terug met een zelf aangebrachte snee in zijn arm.

Inhumaan
Oklahoma is na de mislukte executie onder vuur komen te liggen van mensenrechtenorganisaties en het Witte Huis die de terechtstelling inhumaan noemden.



Volgens de directeur van het gevangeniswezen Robert Patton moet het protocol van de staat worden herzien voor er over kan worden gegaan tot nieuwe executies.

Speciale medische training
Zo was de dosering die Locket werd toegediend niet getest in Amerika en zou het plaatsen van een infuus in de lies speciale medische training vereisen. Volgens het rapport lijkt het er op dat dat hier niet het geval was: de medicatie zou vooral in het vlees van de man zijn gespoten, in plaats van in de ader.

Cruciale informatie
Daarbij wordt het het gevangenispersoneel kwalijk genomen dat ze de gordijnen van de executieruimte hebben gesloten op het moment dat mis ging. Hierdoor werd ooggetuigen van de executie cruciale informatie ontnomen over het handelen van het personeel.

Volgens experts had het leven van Lockett nog gered kunnen worden als er op de juiste manier was gehandeld. Lockett had kunstmatig beademd moeten worden en er hadden banden om zijn lichaam geplaatst moeten worden om de verspreiding van het gif in zijn lichaam tegen te gaan.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten