dinsdag 4 oktober 2011

Berg van twintig kilometer hoog ontdekt op asteroïde

© photo news

Op de zuidpool van de asteroïde Vesta torent een berg van ongeveer twintig kilometer, dat schrijft de Nederlandse Volkskrant. Dat is ruim twee keer hoger dan de Mount Everest, de hoogste berg op aarde. Het was de Amerikaanse sonde Dawn, die sinds juni in een baan rond Vesta draait, die de ontdekking deed. De berg werd gisterenavond gepresenteerd tijdens een weteschappelijk congres in Nantes, Frankrijk.
De vulkaan Olympus Mons op Mars is met bijna 22 kilometer de hoogste berg in ons zonnestelsel. De berg op Vesta, die pas ontdekt werd en nog geen naam heeft gekregen, is bijna even hoog.

Vesta is een brokstuk dat tussen Mars en Jupiter staat en in een baan rond de zon draait. De asteroïde heeft een doorsnede van ongeveer 500 kilometer en is zo'n 4,5 miljard jaar oud. Vesta's oppervlak lijkt voornamelijk bedekt met bevroren lava.

De sonde Dawn werd in juli 2007 gelanceerd en kwam pas afgelopen juli aan bij Vesta. De asteroïde zal een jaar lang uit alle hoeken gemeten en gefotografeerd worden. Dat onderzoek moet weteschappers meer inzicht verschaffen in het ontstaan van ons zonnestelsel. De sonde vliegt daarna verder naar Ceres, waar het in 2015 moet aankomen. Ceres is een dwergplaneet met een geheel andere samenstelling. (adha)

Bron 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten