In verschillende Amerikaanse staten is een mierensoort aan een felle opmars bezig. De 'Crazy Rasberry Ant' verspreidt zich razendsnel en voorlopig is een terugval nog niet in zicht.
Het klinkt haast als een scenario voor een horrorfilm: bijtende, harige mieren vallen met miljoenen tegelijk aan. Gif houdt ze hooguit één dag op afstand, waarna alweer een nieuwe kolonie met baby's voor de deur staat. Schoenen die buiten staan kunnen in een fractie van enkele seconden zwart zien van mieren.
De mieren zijn momenteel aan de slag in de staten Florida, Texas, Mississippi en Louisiana. In Texas overspoelen de harige insecten huizen en industrieterreinen. Zowel in de stad als op het platteland zijn ze een plaag geworden. Ze zitten in containers, hooibalen, planten, vrachtwagens en motorfietsen. Op die manier verspreiden ze zich over hele grote gebieden.
Gek en snel
Deze mieren zijn zo groot als een vlo. Ze worden ook wel eens als 'gek' omschreven, omdat ze zich ze snel voortbewegen - veel sneller dan een gewone mier. Als ze in het elektriciteitsnetwerk geraken, zijn ze in staat een hele fabriek lam te leggen. Dat gebeurde ook in een fabriek in Texas, waar de computer door de mieren in 35 dagen twee keer plat lag.
"Nu is alles weer onder controle", zegt verdelger Tom Rasberry, naar wie de mieren zijn genoemd. Hij ontdekte de horrormieren in 2002 in Houston. Sindsdien zijn ze in de chemische fabriek in kwestie op hun hoede, want computerproblemen kunnen de activiteiten in de fabriek staken. De kosten lopen dan op tot in de miljoenen.
Overkill
Professor Roger Gold van de Texas A&M Universiteit zegt dat in tegenstelling tot bij andere mieren enkele de methode van 'overkill' kan werken. Zo voerden ze een experiment uit waarbij verdelgers mieren over een oppervlakte van twee hectare vernietigden. Na 30 dagen lag het gebied vol dode mieren, maar de hoop was overal in beweging omdat zich alweer een nieuwe massa mieren gevormd had. "Als je er 100.000 vernietigt, keren er miljoenen terug."
De mieren komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en kwamen einde negentiende eeuw ook in het Caribisch gebied voor. De getroffen Amerikaanse staten zoeken naar manieren op de plaag meester te worden. Enige positieve zaak is dat de horrormieren een andere mierenplaag gestopt hebben. Maar dat is voor de bewoners een schrale troost. (gb)
Bron:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten