woensdag 5 oktober 2011

Taj Mahal staat op instorten

De Taj Mahal © ThinkStock

De Taj Mahal kan binnen vijf jaar instorten als de Indiase regering niet snel ingrijpt. De houten fundamenten van het 358 jaar oude mausoleum zijn volledig verrot.
Het grafmonument steunt op grote mahonie-eiken balken die in de bodem van de Yamuna-rivier zijn geplaatst. Maar de rivier in het noorden van India droogt uit door vervuiling en ontbossing, waardoor de fundamenten opdrogen en de balken uit elkaar vallen.






'Als de regering niet ingrijpt, stort de Taj Mahal binnen twee à vijf jaar in', zegt Ramshankar Katheria, een parlementslid uit Agra die zich inzet voor het behoud van het architecturale hoogstandje. 'Toen de Taj Mahal gebouwd werd, hadden de bouwers nooit verwacht dat de rivier zou uitdrogen. Als de rivier sterft, dan kan ook de Taj Mahal niet overleven'.

De Taj Mahal werd in 1631 opgericht door de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn overleden echtgenote. Aan het mausoleum werd zeventien jaar gewerkt. Elk jaar bezoeken ongeveer vier miljoen mensen het bouwwerk. (Redactie)

Bron:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten