woensdag 12 oktober 2011

Kinderen in Oeganda geofferd door medicijnmannen (Video)

© ANP

In Oeganda worden steeds meer verminkte lichamen van kleine kinderen gevonden, die vermoedelijk het slachtoffer zijn van een oud geloof in mensenoffers. In speeltuinen en langs de weg hangen overal posters die waarschuwen voor ontvoering door medicijnmannen, die kinderen offeren omdat het geluk of voorspoed zou brengen.

Een kleine drie jaar geleden was dit nog ondenkbaar, maar de laatste tijd steekt het gruwelijke ritueel de kop weer op in de hoofdstad Kampala, en de dorpen daar omheen. De meeste mensen geloven dat het de nieuwe elite is, die de medicijnmannen veel geld betalen in de hoop dat ze nog meer geld gaan verdienen.

'Kinderen worden ritueel vermoord omdat mensen geloven dat ze op die manier rijkdom kunnen afdwingen', zegt pastoor Peter Sewakiryanga tegen de BBC. 'Sommigen zijn bereid om hier veel geld voor te betalen. Daardoor is het offeren van kinderen goede business geworden.'

Ritueel vermoord
De pastoor probeert druk uit te oefenen op de regering om het ambt van medicijnman te reguleren en de politie meer mogelijkheden te geven om dergelijke misdrijven te onderzoeken. Volgens de officële cijfers, is er in 2006 één kind geofferd, in 2008 waren dat er 25 en in 2009 zijn er 29 kinderen ritueel vermoord.







Volgens pastoor Sewakiryanga zijn deze cijfers veel te laag: alleen al in zijn parochie zouden er meer slachtoffers zijn gevallen. Ook de Britse non-gouvernementele organisatie Jubilee Campaign meldt in een rapport dat er honderden kinderen zijn geofferd. De zaken zijn volgens hen nog niet onderzocht omdat de politie zo corrupt is, of er geen middelen voor heeft.

Enige foto
Een BBC-verslaggever werd door mevrouw Tepenensi meegenomen naar het veld waar ze het onthoofde lichaam van haar kleinzoon Stephen heeft gevonden. De jongen was pas zes jaar. Zijn oma huilt terwijl ze de enige foto die ze van de jongen heeft, tegen zich aandrukt. 'Ze hebben me geld geboden om hier over te zwijgen', zegt ze. 'Dat heb ik geweigerd.'

In het grootste ziekenhuis van Kampala, krijgt de verslaggever röntgenfoto's te zien van de negen jaar oude Allan. Hij mist stukjes bot in zijn schedel en zijn hersenen zijn beschadigd doordat er met een machete op zijn hoofd en nek is ingehakt in een poging hem te onthoofden. De jongen is bovendien gecastreerd. De jongen werd levenloos gevonden, en kwam na een maand pas weer uit zijn coma.

Onbetrouwbaar
Allan heeft de daders geïdentificeerd, waaronder een man die Awali heet. De politie noemt zijn verklaring echter onbetrouwbaar.

De BBC heeft een undercover-operatie opgezet en zich bij deze Awali gepresenteerd als een zakenman die voorspoed wil afsmeken voor een constructiebedrijf. Bij het eerste bezoek offert Awali een geit in zijn achtertuin, wat geluk aan alle betrokkenen moet brengen. Hij vraagt daar 280 euro voor, en zegt dat ze over een paar dagen weer terug moeten komen.

Bij de tweede ontmoeting wordt het BBC-team uitgenodigd in een traditionele hut, gemaakt van hard geworden modder en een rieten dak. Hier werd de krachtigste manier besproken om geluk en rijkdom af te dwingen. Het offeren van een kind.

Levend begraven
'Er zijn twee manieren om dat te doen', zegt de medicijnman. 'We kunnen het kind levend begraven op je bouwterrein, of we snijden het kind op verschillende plaatsen open en doen het bloed in een fles met een spiritueel medicijn.' Bij een jongetje, zei Awali, wordt het hoofd en de genitaliën afgesneden. 'We graven een gat op je bouwterrein en begraven daar ook de handen en voeten.'

De man probeerde zijn cliënten gerust te stellen, door te zeggen dat hij het al veel vaker had gedaan, en dat hij wist wat hij deed.

Politie doet niets
De BBC is hierna met de onderhandelingen gestopt, en heeft haar bevindingen aan de politie doorgegeven. Die heeft er vooralsnog niets mee gedaan.

'Als zij de wet niet keihard afdwingen, kunnen we niet veel doen om onze kinderen te beschermen tegen het geloof in mensenoffers', zegt pastoor Sewakiryanga somber.
(Sacha Kester)

Bron: 





1 opmerking:

  1. Alleen de overheid kan deze praktijken stoppen door hard optreden, maar het wordt wel moeilijk als deze elite zelf gebruik daarvan maakt.

    BeantwoordenVerwijderen