donderdag 13 oktober 2011

Amerikaans bedrijf wil websites wereldwijd offline kunnen halen zonder rechter


Verisign, het Amerikaanse bedrijf dat de internetdomeinnamen .com en .net domeinen beheert, vraagt de mogelijkheid om domeinnamen op non-actief te kunnen zetten zonder tussenkomst van een rechter.

Verisign wil de domeinen offline kunnen halen op verzoek van elke overheid of gerechtelijke dienst, zelfs op vraag van "quasi-gouvernementele agentschappen". Als reden voor een dergelijke handeling geeft het bedrijf aan dat het domein 'abusive' moet zijn, een bewoording die wel heel veel ruimte laat voor interpretatie.

Wereldwijd
Verisign heeft nu een verzoek ingediend bij de ICANN, de organisatie die de topleveldomeinen maakt, de domeinnamen toekent en IP-adressen uitdeelt. Als de ICANN instemt, krijgt Verisign - en dus indirect elke Amerikaanse overheidsdienst - direct zeggenschap over .com- en .net-domeinnamen, en dat niet alleen in Amerika maar wereldwijd.

Internetbeveiligers en burgerrechtenorganisaties, zoals de Electronic Frontier Foundation en de American Civil Liberties Union, steigeren. Ze stellen dat een dergelijke actie het beroemde eerste amendement van de Amerikaanse grondwet rond de vrijheid van meningsuiting schendt.








Rechtbank
Verisign heeft Amerikaanse overheidsdiensten, zoals de Immigratie- en Douanedienst, al eerder geholpen met de inbeslagname van sites die betrokken zouden zijn bij de verkoop van namaakgoederen of het vergemakkelijken van online piraterij. De dienst deed dat wel op verzoek van een rechtbank, meldt The Register.

Er is kritiek op de werkwijze, omdat er minstens in een zaak een Spaanse site van een aangepakt domein offline werd gehaald die legaal was bevonden door een rechtbank in Spanje. Werknemers van de Immigratie- en Douanedienst hebben echter al gezegd te vinden dat alle .com-websites vallen onder Amerikaanse jurisdictie.

Malware
Verisign wil ook toelating om eens per kwartaal alle .com-sites te scannen naar malware. Dat zou dan een "louter informatief" veiligheidsrapport opleveren aan het adres van de beheerder van het domein. (sam)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten