donderdag 13 oktober 2011

Wakker blijven met soldatenkauwgom


Wat een Amerikaanse soldaat in Afghanistan een oppepper geeft, is binnenkort ook beschikbaar voor de Nederlandse automobilist, meldt het AD vandaag.
De Vlaamse firma Idiomed brengt vanaf december Amerikaanse cafeïnekauwgum in de schappen van Nederlandse en Belgische tankstations.

Primeur
Het gaat om een Europese primeur, pas later volgen bij gebleken succes de andere landen. Dat het helpt tegen knikkebollen, is wetenschappelijk vast komen te staan. In 1999 trok het Amerikaanse congres 250.000 dollar voor onderzoek uit. 'De werking van cafeïne blijft die van cafeïne,' concludeerde onderzoeker Gary Kamimori van het Walter Reed Army Institute of Research.

Snel
'Waarin het verschilt met een bak koffie, is dat het vier tot vijf keer zo snel werkt.' Dit komt doordat de cafeïne via het mondslijmvlies direct wordt opgenomen in het bloed en niet een lange weg aflegt via de darmen.








Na 30 seconden zou het resultaat al merkbaar zijn. De dosering laat zich vergelijken met die van een straffe bak espresso. In Amerika bracht de cafeïnekauwgum het tot de standaarduitrusting bij energievretende militaire operaties. Ook aan burgers wordt het al enkele jaren met succes verkocht.

Uitspugen
Een verpakking van vijf stuks gaat 2,95 euro kosten. De smaak is verraderlijk. De eerste minuten proef je nog het vertrouwde mint, daarna breekt er een bittere smaak door die nog maar één keus biedt: uitspugen. 'Nee, voor het lekkere moet je het niet kopen,' zegt Huyghe van Idiomed, 'Na hooguit vijf minuten ben je echt wel uitgekauwd.'

Lees meer vandaag in het AD.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten