dinsdag 11 oktober 2011

Vitaminepillen kunnen dood oudere vrouwen versnellen

© THINKSTOCK

Als het om vitamines gaat kun je er niet genoeg van binnen krijgen, zo lijkt vaak het motto. Maar onderzoekers waarschuwen nu dat er een verband bestaat tussen overmatig vitaminegebruik en een hoger sterftecijfer onder oudere vrouwen.
Onderzoekers vermoedden al een tijdje dat extra voedingssupplementen alleen van waarde kunnen zijn als die bepaalde voedingsstof in het eetpatroon ontbreekt. Een overdosis zou zelfs schade kunnen aanrichten, blijkt nu uit nieuw onderzoek in Archives of Internal Medicine. Dat schrijft de BBC.

Aan het onderzoek deden 38.000 Amerikaanse vrouwen in de leeftijd van 50 en 70 jaar mee. Over het algemeen aten ze gezond, maar toch namen ze extra supplementen als foliumzuur, multivitaminen, vitamine B6, magnesium, zink, koper en ijzer. Er werd gekeken hoeveel van die vitaminen en mineralen de vrouwen in de afgelopen twintig jaar hadden ingenomen.








Andere factoren, zoals psychische gezondheid werden niet meegewogen, maar de onderzoekers vonden genoeg bewijs om te geloven dat het alleen aan te raden is om extra vitamines in te nemen op medische gronden, omdat het de gezondheid kan schaden. 'We zien maar in heel weinig gevallen een gerechtvaardigd gebruik van extra supplementen', zegt dr. Jaakko Mursu, van de University of Eastern Finland.

IJzer
Potentieel gevaar bleek er bijvoorbeeld in ijzertabletten te schuilen. Oudere vrouwen die dat slikken zouden een verhoogde overlijdenskans van 2,4 procent hebben. Dat gold ook voor andere supplementen. Het hing er wel vanaf hoeveel ijzer de deelnemers hadden ingenomen. Hoe meer zij er van hadden geslikt, hoe groter hun risico op sterven, zo bleek.

Aan de andere kant bleek extra calcium de overlijdenskans te verkleinen, hoewel de onderzoekers waarschuwen dat ook daar meer onderzoek naar gedaan moet worden. Vooralsnog raden ze mensen aan alleen extra calcium te nemen op doktersadvies of om een duidelijk tekort aan te vullen.

'Hoe meer, hoe beter gaat hier niet op,' vatten de drs. Christian Gluud en Goran Bjelakovic de resultaten van het onderzoek samen. Helen Bond van de British Dietetic Association meent wel dat sommige mensen, zoals ouderen, gebaat zijn bij bepaalde supplementen. Zo adviseert zij mensen van boven de 65 wel extra vitamine D te slikken.
(Nowelle Barnhoorn)

Bron: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten