dinsdag 11 oktober 2011

Zijdezachte jurk van zes liter melk

© reuters
Het stinkt niet, voelt als zijde en je kunt het gewoon wassen. Kleren gemaakt van melk - zes liter voor een jurk - zijn een revolutie in modeland. De Duitse modeontwerpster Anke Domaske ontdekte en ontwierp het. 'Dit is zeker een goed alternatief voor wol en zijde,' zegt couturier Monique Collignon vandaag in het AD. 
 
Het gaat hier niet om pakken melk die ter verfraaiing aan een jurk hangen, maar om het eiwit dat in melk zit: caseïne. 'Wat een grappig nieuws. Ik kan de melkstof nu niet voelen en bekijken, maar wat is dit een geweldig inventieve ontwikkeling. Ik zou de stof zeker uitproberen als de stoffenfabriek waar ik inkoop, het aanbiedt. Het is, nu wol en zijde schaars worden, een prima alternatief,' zegt Monique Collignon.

De Duitse Anke Domaske (28) sloot zich twee jaar op in haar fabriek QMilch en fabriceerde een stof die bestaat uit hoge concentraties van het melkeiwit. Dit mengde zij met andere natuurlijke vezels, et voilá, de melkjurk was geboren.








Jurk kan niet schimmelen
De melkstof bestaat al vanaf 1930 voor bijvoorbeeld chemicaliën. Maar voor zover bekend kwam nog nooit iemand op het idee om er daadwerkelijk kleding van te maken. De stof heeft volgens de voormalige student microbiologie uit Hannover naast dat het natuurlijk is, ook andere voordelen: de jurk zal ondanks het eiwit nooit schimmelen en de stof kan zowel de bloedcirculatie als de lichaamstemperatuur helpen reguleren.

'Het voelt als zijde en het stinkt niet. Je kunt het net als andere kleding gewoon wassen,' zegt zij. Doordat dit eiwit niet schimmelt, kan de vezel ook gebruikt worden in de geneeskunde en make-up. Auto-bedrijven hebben ook al gekeken naar het gebruik van de vezel voor het maken van autobekleding.

Het mode-label van de Duitse, Mademoiselle Chi Chi, laat de melkvezel door haar kleding weven. Domaske heeft tevens plannen om een gehele collectie te ontwerpen die volledig uit melk bestaat. Zes liter melk is nodig om één jurk te maken, die te koop is voor 150 à 200 euro. Zonder schimmel en vervaldatum.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten