donderdag 15 december 2011

Chinezen bouwen Britse stad met Engels als voertaal

Thames Town

Chinezen draaien hun hand niet om voor megalomane projecten. Ook in de regio Miyun in de schaduw van de beroemde Muur staat er een ambitieus bouwwerk op stapel. Een typisch Britse stad, bestaande uit zestien wijken en een kasteel, zal er binnen vijf jaar verrijzen als toeristische trekpleister. Opmerkelijk: enkel het Engels wordt als voertaal getolereerd.
Wanneer mensen toekomen in deze stad, die op een uurtje rijden van Peking ligt, zullen ze het gevoel hebben in het buitenland te vertoeven volgens het lokale bestuurslid Wang Haichen. "Alle bezoekers krijgen immers een paspoort dat afgestempeld wordt", legt hij uit. "Bovendien wordt hier uitsluitend Engels gesproken".







Ook de omgeving zal worden omgetoverd tot een representatief Brits landschap. Het project moet van de streek een ecotoeristische topbestemming maken in de hoop de middenklasse naar daar te lokken. Waar anders kunnen de Chinezen in een 'authentiek' Brits kader hun Engelse taalbeheersing een flinke boost geven?

In 2006 werd er al een andere Engelse stad met veel bombarie ingehuldigd in de buurt van Shanghai. Vijf jaar nadien is de locatie verworden tot een spookstad waar enkel nog pasgehuwde koppeltjes passeren om er hun trouwfoto's te laten nemen. Of dit nieuwe prestigeproject meer bijval zal kennen, valt dus nog te bezien. De Britse levensstijl is alvast geen garantie op succes. (kve)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten