maandag 12 december 2011

Ontdekking Higgs-deeltje komt dichterbij

Een monitor in CERN. © afp

De wetenschap staat op de drempel van een belangrijke doorbraak. Het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) bij het Zwitserse Genève is een mythisch elementair deeltje op het spoor, het zogeheten Higgs-boson. Komende dinsdag maken de onderzoekers naar eigen zeggen ,,een belangrijke vooruitgang'' in de jacht bekend.
Het Higgs-boson is het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Het deeltje zou ervoor zorgen dat alle minieme deeltjes in het universum massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het Higgs-boson is een van de bouwstenen van het leven. Omdat het zo belangrijk is, noemen wetenschappers het boson ook wel het God-deeltje.








Groot probleem is echter dat de Higgs-bosonen nog nooit zijn waargenomen. Ze bestaan alleen in de theorie. Op grond van wat wetenschappers al weten, hebben ze uitgerekend dat er ergens een deeltje als het Higgs-boson moet zijn.

Ook nu zijn de bosonen niet gevonden, benadrukken de wetenschappers. De vooruitgang die er is geboekt ,,is niet genoeg om met absolute zekerheid te zeggen of het Higgs-boson al dan niet bestaat''. Waarschijnlijk heeft het CERN met de deeltjesversneller LHC wel vastgesteld waar het Higgs-boson te vinden is. Op basis daarvan zou het mysterie in de komende jaren kunnen worden opgelost. (anp / redactie)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten