donderdag 5 december 2013

Al meer dan 100 doden na gevechten Centraal-Afrikaanse Republiek

Het dodental als gevolg van het politiek geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek loopt op. Alleen al in de hoofdstad Bangui zijn 105 doden gevallen. Dit blijkt uit een telling van persbureau Reuters, mede op gezag van een reddingswerker.

De stad zou zijn aangevallen door aanhangers van de afgezette president François Bozizé.

Bozizé werd in maart afgezet. Het land is sindsdien in grote chaos. Volgens de Verenigde Naties is inmiddels 10 procent van de 4,6 miljoen inwoners van het land de eigen woning ontvlucht.

Frankrijk
Het Franse leger heeft 250 militairen gestuurd naar Bangui, naar aanleiding van de gevechten.


De moslimrebellen van Seleka zetten in maart president François Bozizé af in het Afrikaanse land, waar het grootste deel van de bevolking christen is. Frankrijk besloot vorige maand 800 extra militairen naar de vroegere kolonie te sturen. Dat moeten er in totaal 1000 worden.

VN-resolutie
De VN-Veiligheidsraad stemde vandaag over een resolutie waardoor de Fransen deel gaan uitmaken van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie. Die bestaat nu uit 2500 manschappen, maar is amper in staat de orde te handhaven. De Veiligheidsraad gaf haar met zijn resolutie de bevoegdheid geweld te gebruiken om burgers te beschermen. Ook is een wapenembargo ingesteld voor de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De Europese Unie zal de vredesmacht financieel helpen, zo werd vandaag in Brussel bekendgemaakt. Het staat nog niet vast om hoeveel geld het gaat, aldus een woordvoerder van de EU-buitenlandse dienst.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten