woensdag 4 december 2013

Extreem gevaarlijk radioactief afval teruggevonden

De radioactieve lading. © afp.


De dieven die er in Mexico vandoor waren gegaan met een lading extreem gevaarlijk radioactief afval, hebben de inhoud op een lege parkeerplaats achter gelaten. Door de Mexicaanse politie was groot alarm geslagen, omdat de inhoud van de container dodelijk materiaal bevat.

De container werd gestolen op een tankstation in de stad Temascalapa, zo'n 35 km ten noordoosten van Mexico-Stad. Terwijl de chauffeur een dutje deed, werd hij overvallen door twee gewapende dieven. De lading werd teruggevonden op een lege parkeerplaats net buiten Hueypoxtla, een agrarische stad van ongeveer 4000 mensen.

De lading bevatte het uiterst gevaarlijke radioactieve kobalt - 60, wat afkomstig is van gebruikte medische apparatuur. Of de dieven zich bewust waren van de gevaarlijke lading is maar de vraag. Het beroven van vrachtwagens is aan de orde van de dag in het door drugsbendes geteisterde Mexico.

Volgens de autoriteiten was de lading zeer goed beveiligd. Mochten de dieven er toch in zijn geslaagd de lading te openen, dan kan dat dodelijk zijn.




Bron
Lees ook: 'Zes mensen opgenomen na diefstal van nucleair afval'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten