donderdag 5 december 2013

Mogelijk visa voor opvarenden Greenpeaceschip

Het greenpeaceschip Arctic Sunrise. © epa.



De migratiedienst in de Russische stad Sint-Petersburg kan visa verstrekken aan de opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, als de onderzoekers in hun proces dat goed vinden. Dat hebben de autoriteiten laten weten, meldt persbureau Interfax.


Greenpeace wil dat de 26 buitenlandse actievoerders van de Arctic Sunrise Rusland kunnen verlaten. Advocaten hebben daarom het onderzoekscomité verzocht uitreisvisa te verstrekken, werd gisteren bekend.

Mocht het onderzoekscomité instemmen, dan lijkt daarna weinig een terugreis van de op borgtocht vrijgelaten buitenlandse bemanningsleden nog in de weg te staan.

De 26 actievoerders, onder wie twee Nederlanders, komen uit 17 landen. Nadat ze op borgtocht waren vrijgelaten, hebben ze hun paspoort weliswaar teruggekregen, maar ze kunnen Rusland niet uit omdat daarvoor een geldig visum nodig is.

Reactie binnen drie dagen
Voor alle opvarenden wordt een apart verzoek gedaan voor een dergelijk visum. Het Russisch onderzoekscomité heeft drie dagen de tijd op zo'n verzoek te reageren, aldus de milieuorganisatie.

In november was nog bekendgemaakt dat de opvarenden onder de migratieregels voor buitenlanders vallen zolang er nog een strafzaak loopt. Pas als het proces voorbij is, krijgen ze documenten waarmee ze Rusland kunnen verlaten, liet de migratiedienst toen weten.

De opvarenden, 30 in totaal, zijn onder meer aangeklaagd voor 'hooliganisme' na een protestactie bij een Russisch boorplatform.




Bron
Lees ook: 'Amnestie is manier voor Rusland om gezichtsverlies te voorkomen'
Lees ook: Laatste Greenpeaceactivist krijgt gratie
Lees ook: Greenpeace-activisten dit weekend naar huis
Lees ook: 'Visa voor Greenpeace-activisten Arctic binnen twee dagen klaar'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten