donderdag 5 december 2013

EU-debat uitkeringstoerisme verhardt

Het Europees debat over het tegengaan van het zogenoemde uitkeringstoerisme verhardt. Duitsland dreigde donderdag samen met andere landen het probleem op eigen houtje te gaan aanpakken.

Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië kaartten eerder dit jaar het probleem aan bij de Europese Commissie. Het gaat erom dat sommige EU-burgers in een ander EU-land misbruik maken van het sociale systeem.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, neemt geen genoegen met de oplossingen die de commissie aandraagt. 'Discussiebijeenkomsten of wat informatieblaadjes zijn onvoldoende', aldus de bewindsman donderdag voor een vergadering met zijn EU-collega's in Brussel.

De Europese Commissie wilde aanvankelijk niet zo veel weten van de kritiek van de groep landen. Maar de commissie kwam onlangs met een reeks voorstellen die donderdag aan de EU-ministers werden gepresenteerd. Brussel wil onder meer schijnhuwelijken bestrijden en komt met een gids om regels te verduidelijken.

Nederland noemt de fraude door buitenlandse EU-burgers, maar ook de uitbuiting of slechte werkomstandigheden van dergelijke mensen, een van de 'schaduwkanten' van het vrije verkeer van personen in de unie. De regering in Den Haag vindt dan ook dat ook in Europees verband naar oplossingen moet worden gezocht.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten