woensdag 4 december 2013

Frans parlement maakt hoerenlopen strafbaar

De Franse Nationale Vergadering heeft woensdag met grote meerderheid ingestemd met de omstreden prostitutiewet. 268 parlementariërs stemden voor, 138 stemden tegen. De wet voorziet in boetes voor hoerenlopers: 1500 euro de eerste keer, 3750 euro voor recidivisten.

Als alternatieve straf voorziet de wet in een 'sensibiliseringsstage' die de dader zelf moet betalen. Hij wordt op die stages bewust gemaakt van de problemen rond prostitutie, aldus de krant Libération.

Het verbod op het passieve werven van klanten, door duidelijk staan te tippelen, wordt opgeheven. Daarop stond een straf van maximaal 2 maanden cel of 3750 euro boete. Prostituees die actief klanten benaderen, blijven wel strafbaar.

Volgens de initiatiefnemers van de wet gaat het erom de prostituees niet meer als dader, maar als slachtoffer te zien. Er komt een fonds dat prostituees moet helpen een alternatieve broodwinning te vinden.

Critici vinden de wet betuttelend voor vrouwen die vrijwillig ervoor kiezen hun lichaam te verkopen, en de mannen die hun klanten zijn. Ook wordt gevreesd dat prostitutie aan het zicht wordt onttrokken, waardoor de vouwen kwetsbaarder zijn.

De Franse Senaat moet de wet nog goedkeuren.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten