donderdag 13 maart 2014

Dodental door explosie New York loopt steeds verder op

Reddingswerkers zoeken vandaag in de puinhopen van twee gebouwen aan Park Avenue in New York nog steeds naar overlevenden. Er zijn nu zes doden geteld, berichtten plaatselijke media. Ze maakten ook melding van circa tien vermisten en meer dan 50 gewonden. Een kind en een vrouw liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Een gaslek veroorzaakte gisteren een enorme explosie die de twee gebouwen in de wijk Spanish of East Harlem verwoestte. Wat de oorzaak van het lek is geweest, is nog onduidelijk.

De twee panden van vijf verdiepingen hoog tellen in totaal 15 appartementen. Op de begane grond waren een kerk en een pianowinkel gevestigd. Een van de overlevenden die op de begane grond vertoefde, zei dat hem de piano's om de oren vlogen na de explosie.

Tragedie
De enorme klap deed veel New Yorkers denken aan de aanslagen van september 2001. De ontploffing richtte ook enorme glasschade aan in de omgeving. Burgemeester Bill de Blasio noemde het ongeluk 'een tragedie van de ergste soort'.

Volgens ooggetuigen ontstond rond 9 uur eerst brand in een pianowinkel aan Park Avenue in het deel van Manhattan dat ook Spanish Harlem heet. Daarna was er een explosie en stortte de boel in. De hulpdiensten rukten uit met meer dan 160 mensen.


'Het hele gebouw schudde,' aldus een ooggetuige tegen de New York Post. Ik denk dat mensen gewond moeten zijn geraakt. Ik zie heel veel rook.' In de ruïnes is brand uitgebroken. Puin belemmert de metro die bovengronds naast het pand loopt.

Zwaarverbrand jongetje
Getuige Michelle Jackson meldt aan New York Daily News dat een zwaarverbrand jongetje van een jaar of 8 geholpen werd door geschrokken omstanders. Ze hoorde een luide knal een een explosie. Een andere vrouw werd door hulpverleners op een stretcher geholpen. De jassen van andere omstanders waren bedekt met een dikke laag stof.

Bewoner en eveneens getuige Ashley Rivera laat weten dat ze al weken gas roken. 'We zagen mensen het raam uitvliegen, dat waren mijn buren,' vertelt ze in tranen. De brand zou ontstaan zijn in een pianowinkel.

'Er klonk een luide knal, boem boem!', vertelt getuige Mitch Abreu die aan het werk was in een kapperszaak. 'Het hele blok schudde. Een raam sprong bij een andere winkel in de straat. Het deed denk aan de torens. Mensen waren met stof bedekt en bedekten hun mond.'

Tragedie van ergste soort
Burgemeester Bill de Blasio verklaarde later dat de ontploffing was veroorzaakt door een gaslek. Het energiebedrijf Con Edison bevestigde dat op het moment van het incident reparateurs onderweg waren na een telefoontje van iemand die gas rook. Zij arriveerden net na de explosie.

'Dit is een tragedie van de ergste soort', aldus De Blasio. Hij waarschuwde dat het zoeken naar de vermisten veel tijd in beslag kan nemen.
)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten