donderdag 13 maart 2014

Doodstraf 'busverkrachters' India gehandhaafd

Een schoolmeisje houdt een papier met een man hangend aan een boom op tijdens een protest tegen verkrachtingen in haar land. © afp.



Vier Indiase mannen hebben ook in hoger beroep te horen gekregen dat ze zullen worden opgehangen omdat ze eind 2012 een jonge vrouw in een bus hebben verkracht en haar zo ernstig mishandelden dat ze later overleed. Het gerechtshof in Delhi wees hun beroep tegen de doodstraf donderdag af.

Advocaten van de vier verdachten hadden al eerder laten weten door te procederen tot aan het hooggerechtshof. Ze vinden de straf buitenproportioneel. De ouders van het 23-jarige slachtoffer denken daar anders over, meldde The Times of India. 'De ultieme genoegdoening komt pas wanneer de veroordeelden hun ultieme lot ondergaan', sprak haar moeder na de uitspraak van het hof.

Demonstraties
De schokkende zaak leidde tot een golf van verontwaardiging in India en daarbuiten. In heel India gingen destijds demonstranten de straat op om te pleiten voor zwaardere straffen voor verkrachters. Als de hoogste rechter in India de doodstraf voor de vier handhaaft, heeft dat mogelijk ook gevolgen voor andere rechtszaken.

Zo werden vorige maand opnieuw drie Indiërs ter dood veroordeeld voor een verkrachting met dodelijke afloop. Ze hadden een 19-jarig meisje ontvoerd, verkracht en vermoord.

De rechter die het vonnis uitsprak, zei dat het 'tijd is om dit soort gruwelijke misdaden zwaar te straffen om een boodschap uit te sturen naar de samenleving'.




Bron
Lees ook: Doodstraf busverkrachters India opgeschort
Lees ook: Slachtoffer verkrachting steekt zich in brand na vrijspraak daders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten