Militante Palestijnen hebben woensdag vanuit de Gazastrook meer dan 20 raketten afgevuurd op Israël. Dit heeft het leger van de Joodse staat meegedeeld. Niemand raakte gewond door de raketten. Het gaat om de zwaarste raketbeschietingen op Israël sinds november 2012.
De Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid voor de beschietingen opgeëist. De groep zei twintig raketten te hebben afgevuurd als vergelding voor de dood van drie van hun kameraden, die een dag eerder omkwamen bij een Israëlische luchtaanval.
Balkon
Een andere militante beweging in Gaza, de Populaire Verzetscomités, zeiden ook raketten te hebben afgevuurd. Een verslaggever van Associated Press zag vanaf een balkon hoe twintig raketten op een buitenwijk van Gaza werden afgevuurd.
Het Israëlische leger zegt dat het iron dome-afweersysteem minstens drie van de raketten heeft weten tegen te houden. Een van de raketten explodeerde bij een benzinestation, een andere bij een openbare bibliotheek, aldus een politiewoordvoerder. In de omliggende steden ging hierdoor een luchtalarm af.
Israël heeft de grenzen van Gaza afgesloten en dreigt met hard ingrijpen. 'Als het niet rustig is in het zuiden van Israël, zal er lawaai komen, veel lawaai, in Gaza', waarschuwde premier Benjamin Netanyahu.
Wraak
In de Gazastrook luidde de verklaring dat de Islamitische Jihad op deze manier wraak wilde nemen voor de dood van drie Palestijnen door een Israëlische raket, een dag eerder. Netanyahu bevestigde dat het 'erop lijkt dat de raketbeschieting een reactie was op onze antiterreuracties van gisteren', maar voegde eraan toe dat Israël zal doorgaan 'met het dwarsbomen en beschadigen van hen die ons willen beschadigen'. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman pleitte woensdag direct voor herbezetting van de Gazastrook. Netanyahu ziet daar niks in.
De beschieting viel samen met een bezoek van de Britse premier David Cameron. Die had kort ervoor nog in het parlement in Jeruzalem gepleit voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen en een eigen staat voor die laasten. Later veroordeelde Cameron de beschieting en zei hij dat een Palestijnse staat 'geen basis voor terreur' mag worden.
Bron
Lees ook: Wapenstilstand na rakettenregen Gazastrook
Geen opmerkingen:
Een reactie posten