dinsdag 11 maart 2014

Caribische naties eisen compensatie voor slavernij

Deelnemers aan de herdenking van het slavernijverleden bij het daartoe opgerichte monument in het Oosterpark in Amsterdam, juli 2010. © anp.



Landen in het Caribisch gebied willen excuses en herstelbetalingen van Europese staten die betrokken waren bij slavernij. Lidstaten van de gemeenschap Caribbean Community (Caricom) hebben een tienpuntenplan goedgekeurd dat daartoe moet leiden. Dat heeft de Britse advocaat Martyn Day, die betrokken is bij de zaak, gisteren meegedeeld.

De Europese staten worden verantwoordelijk gehouden voor slavernij, genocide, honderden jaren van apartheid en het lijden van bevrijde slaven. Volgens Caricom hebben de Europese mogendheden 'geweigerd zulke misdaden te erkennen of slachtoffers en nazaten ervoor te compenseren'.

Er is nog niet bepaald naar welke landen de aanklacht gaat, maar volgens Day zijn dat 'ongetwijfeld' Engeland, Frankrijk en Nederland. Mogelijk worden ook Zweden, Noorwegen en Denemarken aansprakelijk gesteld. De aanklacht zal waarschijnlijk in april de Europese regeringen bereiken.

Financiering en steun
Naast formele excuses verlangen de Caribische landen onder meer repatriëring naar Afrika, financiering voor culturele instituties, steun bij afbetaling van staatsschulden en annulering van internationale schulden.

Nederlanders waren in de 17de en 18de eeuw verkoper en handelaar van slaven. Ze werden veelal uit Afrika verscheept naar Curaçao om daar te worden verkocht. In Nederland werd de slavernij in 1863 afgeschaft, 30 jaar nadat de Britten dat deden.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten