vrijdag 14 maart 2014

Holi voor de weduwen van Vrindavan: een dag feest in een leven zonder kleur

Een jonge weduwe viert Holi in Vrindavan. © reuters.


Voor de weduwen van het Indiase stadje Vrindavan verloor het leven alle kleur zodra hun echtgenoot overleed. Ze zijn verstoten door hun familie en wachten, gekleed in een witte saree, op hun eigen dood. Holi, het feest waarbij de lente met water en kleuren wordt begroet, gaat elk jaar aan hen voorbij. Maar dit jaar kwamen een kleine duizend weduwen in een tempelcomplex bijeen om te dansen en kleurig poeder over elkaar heen te gooien.

Tradities zijn in India moeilijk uit te bannen en de positie van de weduwe is in conservatieve delen van het land vaak bedroevend. Weduwenverbranding, een hindoeïstisch gebruik waarbij de vrouw op de brandstapel van haar overleden echtgenoot stapt, is allang bij wet verboden, maar in afgelegen dorpen sterft een weduwe vaak wel een sociale dood. Ze wordt geassocieerd met ongeluk en vaak verantwoordelijk gehouden voor de dood van haar echtgenoot. Haar haren worden afgeschoren, sieraden worden afgepakt en de kleurige kleding wordt vervangen door een witte sari.

Veel verstoten weduwen uit de deelstaat Bengalen trekken naar Vrindavan, een pelgrimsstad in het noorden van India waar de god Krishna is geboren. Overal in de steegjes zie je witte schimmen voorbij schuifelen: vrouwen die hun dagen biddend in een tempel slijten en wachten op hun eigen dood.

Krom van ouderdom
Sulabh International, een organisatie die in de jaren zeventig is begonnen met de bouw van toiletten in sloppenwijken en die opkomt voor de kastelozen van het land, probeert in Vrindavan het leven van de weduwes te verbeteren. Vandaag organiseerden zij voor hen in een tempelcomplex een viering van Holi. 'Het zag er opmerkelijk uit', schrijftde Indian Express. 'Weduwen, waarvan de meesten in de 70 of 80 zijn, krom van ouderdom, dansten en gooiden meer dan 500 kilo aan kleurenpoeder en vele liters gekleurd water over elkaar heen.'

Tijdens Holi wordt de lente verwelkomd. Dit jaar valt het grote feest op 17 maart, maar in Vrindavan wordt het feest twee weken lang gevierd.




Bron meer foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten