Onderzoekers van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc hebben een nieuwe methode ontwikkeld om darmkanker op te sporen. Deze methode is volgens hen nog nauwkeuriger dan die gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek darmkanker dat dit jaar van start is gegaan. Dat heeft hoofdonderzoeker en hoogleraar Gerrit Meijer van het VUmc vandaag gemeld.
De nieuwe methode kan het aantal darmkankergevallen met nog eens 35 procent terugdringen, aldus de onderzoekers. Ze hebben een manier gevonden om eiwitten die direct afkomstig zijn van een tumor, in de ontlasting van mensen op te sporen.
Volgens Meijer spoort de huidige test 70 procent van de kankergevallen op en 20 procent van de gevallen van grote darmpoliepen, een voorstadium van darmkanker. Bij de nieuwe methode worden er volgens hem bijna geen kankergevallen meer gemist. Het aantal gevallen van poliepen dat wordt ontdekt, is 40 procent.
Bloed in poep
Sinds januari worden mensen tussen de 55 en 75 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Zij krijgen een uitnodiging een beetje ontlasting op te sturen voor onderzoek. Als er bloed in de poep blijkt te zitten, volgt een darmonderzoek.
De onderzoekers zijn nu bezig een ontlastingtest te ontwikkelen op basis van de nieuwe methode. Volgens Meijer gaat het nog zeker 5 jaar duren voor de nieuwe test de huidige kan vervangen.
Het onderzoek werd geïnitieerd door medisch instituut CTMM, een samenwerkingsverband tussen onder meer universiteiten, universitair medische centra en bedrijven.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten