woensdag 28 september 2011

Besmette meloen blijft levens eisen in VS

© ap
De consumptie van met listeria besmette meloen heeft in de Verenigde Staten nu al dertien slachtoffers geëist. Het is de dodelijkste uitbraak van voedselvergiftiging in de VS in meer dan tien jaar, meldden gezondheidsautoriteiten gisteren.
De meloenen zijn afkomstig van een kweker in de staat Colorado, Jensen Farms. Die organiseerde eerder deze maand al een terugroepactie. De meloenen zijn verspreid door het hele land.

Eind juli werden de eerste gezondheidsklachten gerapporteerd. Sindsdien zijn ten minste 72 ziektegevallen in 18 staten in verband gebracht met de besmette meloen. Een aantal verdachte sterfgevallen wordt op dit moment nog onderzocht.







Weinig weerstand
De meeste slachtoffers waren ouder dan 60. Twee waren ouder dan 90. De listeriabacterie gedijt vooral onder mensen met verminderde weerstand, zoals ouderen, baby's en peuters en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Ook miskramen worden geregeld toegeschreven aan een infectie met de bacterie.

Besmetting met de listeriabacterie, meestal door voedsel, veroorzaakt listeriose. De ziekteverschijnselen zijn onder meer koorts, spierpijn en maagdarmklachten.

Sinds de autoriteiten in de VS voedselvergiftigingen in de jaren zeventig stelselmatig gingen bijhouden, hebben zich tweemaal grootschalige listeria-uitbraken voorgedaan. De eerste, in 1985, kostte in Californië tussen de 52 en 84 mensen het leven en werd in verband gebracht met rauwmelkse kaas. In 1998 en 1999 vond een uitbraak plaats, veroorzaakt door vleeswaren, waarvan ten minste veertien mensen het slachtoffer werden. (Redactie)


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten