vrijdag 30 september 2011

Tienermeisje verzint list tegen uithuwelijking


Een 16-jarig meisje uit Australië heeft met succes een list verzonnen om te voorkomen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan een man in Libanon die ze slechts een keer heeft ontmoet. Ze heeft zich op de zwarte lijst van de douane laten zetten, zodat haar ouders haar niet naar Libanon kunnen vliegen.
Het meisje, dat niet met naam genoemd kan worden maar het pseudoniem Mej. Madley toegewezen kreeg, benaderde een bureau voor rechtshulp in Australië toen haar ouders het huwelijk al bleken te hebben gearrangeerd. De bruiloft was gepland ondanks de duidelijke bezwaren van het meisje tegen de uithuwelijking. Vervolgens zette ze de stap om de zaak voor de rechter te brengen om het haar ouders onmogelijk te maken haar het land uit te krijgen. Dit meldt de Sydney Morning Herald.







De rechter onderkende haar dilemma en maakte een 'ex parte' aanvraag mogelijk, wat inhoud dat het minderjarige meisje zonder instemming van de ouders een uitreisvisum kon worden ontzegd. Het vonnis werd al in april uitgesproken, maar werd vandaag pas openbaar gemaakt.

'Moedig'
Het meisje maakte zo slimme wijze gebruik van het Australische rechtssysteem om haar uithuwelijking door haar ouders tegen te gaan. De magistraat Joe Harman spreekt van een 'uiterst moedige daad', omdat ze niet alleen het gezag van haar ouders, maar ook een onderdeel van de islamitische cultuur van haar land van origine tegengaat. Volgens de rechter loopt het meisje kans op psychologische schade als haar uithuwelijking niet zou worden tegengehouden.

Het meisje gaf tijdens de hoorzitting aan te vrezen voor de reactie van haar moeder. In zijn vonnis verbood de magistraat de ouders daarom om het kind aan te vallen, te bedreigen of te intimideren en maande de ouders aan om de stappen die hun dochter heeft genomen te respecteren. Harman benadrukte dat hij met zijn vonnis geen kritiek levert op de praktijk van uithuwelijking in andere culturen, maar simpelweg een huwelijk helpt tegengaan waarmee de bruid niet instemt. Zo'n huwelijk zou in Australië nietig worden verklaard. (Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten